ΠΩΣ ΠPOΛAMBANETAI O ΔIABHTHΣ

Οχι κάπνισμα, σωστή διατροφή και άσκηση
Στη σωστή διατροφή, την άσκηση, αλλά και στην αποφυγή του καπνίσματος, στηρίζεται η πρόληψη για τον διαβήτη, που ταλαιπωρεί σήμερα, περίπου 700.000 Ελληνες, όπως ανακοινώθηκε σε συνέντευξη Τύπου, με αφορμή το 7ο Πανελλήνιο Διαβητολογικό Συνέδριο, που πραγματοποιείται στη Χερσόνησο.
Οπως τονίζουν οι επιστήμονες, ο διαβήτης, μια χρόνια νόσος, που δημιουργεί πάρα πολλά προβλήματα στον οργανισμό και αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, τείνει να πάρει διαστάσεις επιδημίας, σΥόλο τον κόσμο, αλλά και στη χώρα μας.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας Σταύρο Παππά, τον Γραμματέα Αντώνη Αλαβέρα και το μέλος Νίκο Κεφαλογιάννη το κλειδί για την πρόληψη, αλλά και την αντιμετώπιση της νόσου, είναι οι σωστές διατροφικές συνήθειες, η άσκηση και η αποχή από το τσιγάρο.
Ο κ. Παππάς, είπε χαρακτηριστικά, ότι ο διαβητικός εγκληματεί απέναντι στον εαυτό του.
Ο διαβητολόγος Νίκος Κεφαλογιάννη, υπογράμμισε, ότι κανένας διαβητικός, δεν μπορεί να ρυθμίσει τα σάκχαρά του, αν δεν ακολουθεί μια ισορροπημένη δίαιτα, με λίγο κρέας και γαλακτομικά προϊόντα και περισσότερα όσπρια, φρούτα και λαχανικά.
Από την πλευρά του, ο γιατρός Α. Αλαβέρας είπε ότι η πρόληψη έχει άμεση σχέση με τις διατροφικές μας συνήθειες και την άσκηση.
Χαρακτήρισε δε, τα χάμπουργκερ κ.λ.π. από τα φάστ φουντ, τρόφιμα πολύ επικίνδυνα, που δρουν σαν δηλητήριο στον οργανισμό μας.
Σε τοπικό επίπεδο, δεν υπάρχουν νέες μελέτες για την επίπτωση του διαβήτη, στον πληθυσμό του νησιού, ωστόσο μια έρευνα που είχε γίνει πριν αρκετά χρόνια στις Αρχάνες είχε δείξει, ότι η συχνότητα του σακχαρώδη διαβήτη έφθανε το 5,5%.
Οι ειδικοί, οι οποίοι έδωσαν πολύ μεγάλη έμφαση στο θέμα της διατροφής, τόνισαν ότι η παχυσαρκία ευνοεί τον διαβήτη και ότι η αλλαγή του παραδοσιακού τύπου διατροφής μας, ευθύνεται άμεσα, για την αύξηση της επίπτωσης της νόσου.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου, που ολοκληρώνεται την Κυριακή, θα γίνουν ανακοινώσεις για νέα φάρμακα, που θα κυκλοφορήσουν σύντομα και στην Ελλάδα, νέες ινσουλίνες κ.λ.π.
Επιγραμματικά, τα θέματα που θα κυριαρχήσουν στο συνέδριο είναι:
– Η Αρεταίειος Διάλεξη που θα δοθεί από τον διακεκριμένο καθηγητή John Yudkin από το Λονδίνο με θέμα Αίτια και πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου στους ΔιαβητικούςΣ.
Ο καθηγητής είναι από τους κύριους ερευνητές της καρδιαγγειακής νόσου στον Σακχαρώδη Διαβήτη στον κόσμο και έχει δώσει πολλές διαλέξεις σε πολλά διεθνή συνέδρια με το θέμα αυτό.
– Το Στρογγυλό Τραπέζι με συντονιστή τον καθηγητή κ. Ν. Κατσιλάμπρο, που αναφέρεται από τα νεώτερα για τη Δίαιτα στον Σακχαρώδη Διαβήτη, Υγιεινή Διατροφή, πτωχή σε λίπη - πλούσια σε υδατάνθρακες όπως η παραδοσιακή μεσογειακή κρητική διατροφή.
– Διάλεξη του αναπληρωτή καθηγητή κ. Β. Καραμάνου και Στρογγυλό Τραπέζι του καθηγητή κ. Σ. Ράπτη όπου γίνεται αναφορά στο ρόλο της μεταγευματινής υπεργλυκαιμίας στην εκδήλωση επιπλοκών αθηροσκλήρυνσης.
– Στρογγυλό Τραπέζι με συντονιστή τον κ. Αλ. Αλαβέρα για την υπέρταση και τα Δορυφορικά συμπόσια που αφορούν στα νεώτερα δεδομένα για την αντιμετώπιση των διαταραχών των λιπιδίων.
– Συμπόσια που αφορούν νέες ινσουλίνες, αντλίες χορηγήσεως ινσουλίνης και νέα φάρμακα για τον Σακχαρώδη Διαβήτη, όπως είναι οι γλιταζόνες.

PEΠOPTAZ Αννα Κωνσταντουλάκη

1on.gif (2742 bytes)