mesog-sm.gif (656 bytes)

Θέματα

28/3/1999

40 χρόνια λειτουργίας του Κέντρου « Δημόκριτος»

dhmokri.jpg (15504 bytes)Οταν πριν απο 40 χρόνια η ελληνική πολιτεία έπαιρνε την απόφαση να δημιουργήσει το πυρηνικό κέντρο «Δημόκριτος» στην Αγία Παρασκευή όλα ήταν διαφορετικά. Μια διαπίστωση που σήμερα τούτες τις ημέρες που το Κέντρο γιορτάζει σαράντα χρόνια λειτουργίας είναι περισσότερο παρά ποτέ συγκεκριμένη. Και πρώτα απο όλα οι προθέσεις οι οποίες απείχαν πολύ απο τις σημερινές αντιλήψεις και επιδιώξεις. Ο «Δημόκριτος» έπρεπε να είναι εναρμονισμένος με το πνεύμα της εποχής, επομένως και με τις γενικότερες επιλογές που ήθελαν κέντρα ανάλογης λειτουργίας να συμπορεύονται με την πυρηνική τεχνολογία και την εξέλιξη της.
Πρωταρχική επιδίωξη και στη συνέχεια πράξη ήταν να εγκατασταθεί και να λειτουργήσει πυρηνικός αντιδραστήρας πράγμα που έγινε τον Ιούλιο του 1961. Οπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο διευθυνητής του και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου καθηγητής φαρμακευτικής στο πανεπιστήμιο Πατρών Δ. Ιθακήσιος «η επιλογή για εγκατάσταση στη χώρα μας του πυρηνικού αντιδραστήρα συνδέεται κυρίως με το όραμα της τότε πολιτικής ηγεσίας και ικανών επιστημόνων να βοηθήσουν τη χώρα να εισέλθει «δυναμικά» στην πυρηνική τεχνολογία, που ήταν τεχνολογία αιχμής για την εποχή. Ο αρχικός στόχος του εγχειρήματος συνδεόταν με την πρόθεση αξιοποίησης της πυρηνικής τεχνολογίας για την κάλυψη ενεργειακών αναγκών». Ο κ. Δ. Ιθακήσιος αναφερόμενος στην ιστορία του κέντρου επεσήμανε οτι, «η λειτουργία του ΕΚΕΦΕ « Δημόκριτος» αρχίζει απο το 1959 ως αυτοτελής υπηρεσία υπο την επωνυμία «Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ». Το 1985 μετονομάσθηκε σε ΕΚΕΦΕ « Δημόκριτος» και μετατράπηκε σε αυτοδιοικούμενο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου της Γενικής Γραμματείας Ερευνας και Τεχνολογίας και η λειτουργία του διέπεται απο τον νόμο 1514 περι Ερευνας και Τεχνολογίας». «Το Εθνικό Κέντρο Ερευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» είναι ενα πολυκλαδικό Ερευνητικό Κέντρο μεσαίου μεγέθους για τα διεθνή δεδομένα με σύγχρονη ανάπτυξη στους τομείς των θετικών επιστημών και σημαντική εργαστηριακή υποδομή» Η κύρια αποστολή του Κέντρου είναι: η διεξαγωγή υψηλού επιπέδου θεμελιακής εφαρμοσμένης και αναπτυξιακής έρευνας. Η δημιουργία τεχνογνωσίας για την επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης. Η παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών υψηλής τεχνολογίας στους ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς. Η εκπαίδευση νέων επιστημόνων σε νέες τεχνολογίες και η εξοικείωση τους με την παραγωγή νέας γνώσης. Ανάληψη συντονισμού ερευνητικών έργων εθνικής σημασίας.
Την πρώτη περίοδο τόνισε ο κ. Ιθακήσιος «ελήφθη η γενναία απόφαση να ανατεθεί η κατασκευή του πυρηνικού αντιδραστήρα εξ ολοκλήρου σε Ελληνες επιστήμονες και τεχνικούς. Κάτι που έγινε παρά το γεγονός οτι την εποχή εκείνη η Ελλάδα μόλις άρχιζε να ορθοποδίζει μετά απο μακροχρόνιες εθνικές περιπέτειες και η υπάρχουσα εμπειρία και υλικοτεχνική υποδομή για έρευνα στις θετικές επιστήμες ήταν σχεδόν ανύπαρκτη».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρόεδρος του «Δημόκριτου» ανέφερε οτι «η πρώτη ουσιαστική προσπάθεια για να μπεί μια τάξη και να οργανωθεί στο σύνολο της η έρευνα στη χώρα μας έγινε το 1985 με το νόμο 1514 ενώ την ίδια περίοδο θεσπίζεται και η ευρωπαϊκή πολιτική έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης όπου υιοθετούνται τα πακέτα διαρθωτικών πολιτικών».
Μιλώντας με τους δημοσιογράφους ο κ. Ιθακήσιος υπογράμμισε οτι «με την λειτουργία του το Κέντρο ποσοτικά έχει επιτύχει μια ισόρροπη παραγωγή ανάμεσα στην βασική και την εφαρμοσμένη έρευνα ανά εργαστήριο, κάτι που έχει οδηγήσει και σε πρακτικά αποτελέσματα. Επίσης κάθε χρόνο δημοσιοποιούνται κατά μέσο όρο 700 εργασίες ένα μέγεθος που θεωρείται σημαντικό. Επίσης περισσότεροι απο 250 επιστήμονες του ΕΚΕΦΕ « Δημόκριτος» προβαίνουν σε ανακοινώσεις στα διεθνή συνέδρια λειτουργώντας έτσι και άτυπα ως πρεσβευτές της ελληνικής έρευνας και κατ' επέκταση της χώρας μας». Απαντώντας σε ερωτήματα σχετικά με τις σχέσεις του «Δημόκριτου» με τον Δήμο της περιοχής ο κ. Ιθακήσιος σχολίασε οτι «υπήρξαν και περίοδοι κρίσεων με αιτία ουσιαστικά την κινδυνολογία που πήρε διαστάσεις και άγγιξε την δημοσιότητα.
Πολλοί είναι εκείνοι που ασχολήθηκαν με τον «Δημόκριτο», συνέχισε ο κ. Ιθακήσιος, οχι όμως με τα όσα πράττει στο επιστημονικό πεδίο».
Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τα απόβλητα του αντιδραστήρα ο κ. Ιθακήσιος τόνισε οτι «τα ραδιενεργά απόβλητα είναι πολύ λιγότερα απο τις ποσότητες ενός μεγάλου νοσοκομείου. Το ραδιενεργό υλικό του αντιδραστήρα μεταφέρεται στις Ηνωμένες Πολιτείες ενώ για τα χημικά κατάλοιπα αποδέκτης είναι η Γαλλία». Οσο για τον αντιδραστήρα ο κ. Ιθακήσιος υποστήριξε οτι οδήγησε την Ελλάδα στην τεχνολογία αιχμής. Απο την άλλη πλευρά «ο συγκεκριμένος αντιδραστήρας είναι εκπαιδευτικός άλλωστε, απο την έναρξη λειτουργίας του εως και σήμερα η υποδομή για την ασφάλεια του έχει αναβαθμισθεί τρείς φορές. Δεν τίθεται λοιπόν ζήτημα αγοράς καινούργιου».
Σήμερα το Κέντρο διαθέτει οκτώ συνολικά ινστιτούτα με ισάριθμες περιοχές έρευνας. Πρόκειται για τα εξής: Ινστιτούτο Πυρηνικής Τεχνολογίας και Ακτινοπροστασίας, Ινστιτούτο Επιστήμης Υλικών, Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Ινστιτούτο Μικροηλεκτρονικής, Ινστιτούτο Φυσικοχημείας, Ινστιτούτο Βιολογίας, Ινστιτούτο Ραδιοσιοτόπων, και Ραδιοδιαγνωστικών Προϊόντων, και Ινστιτούτο Πυρηνικής Φυσικής.
Το ερευνητικό έργο του Κέντρου επεσήμασε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Ιθακήσιος επικεντρώνεται κυρίως στους εξής τομείς: ενέργεια, νέα υλικά, τεχνολογία της μικροηλεκρονικής και πληροφορικής, τηλεπικοινωνίες, υγεία, περιβάλλον και πολιτιστική κληρονομιά.
Σε οτι αφορά το διοικητικό μέρος το Κέντρο διοικείται απο εντεκαμελές Διοικητικό Συμβούλιο που αποτελείται απο το Διευθυντή του Κέντρου, ως Πρόεδρο, τους Διευθυντές των Ινστιτούτων και δυο εκπροσώπους των εργαζομένων.


© Copyright "ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ"

1on.gif (2742 bytes)