"ΠΑΤΡΙΣ"     Ο  ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ   ΤΗΣ  ΓΟΡΤΥΝΑΣ . ΝΟΕΜΡΙΟΣ 2000

KINΔYNEYEI ENA MNHMEIO

Με τα ίχνη των επισκεπτών του χαραγμένα από το 1444

Ένα σημαντικό πολιτιστικό μνημείο κινδυνεύει να καταρρεύσει εξαιτίας της ανθρώπινης αδιαφορίας. Ένας πολιτισμικός θησαυρός που εδώ και πολλους αιώνες έχει φιλοξενήσει σημαντικές προσωπικότητες.
Πρόκειται για το σπήλαιο Λαβύρινθος της Γόρτυνας στο οποιο εκατοντάδες επισκέπτες του, έχουν αφήσει τις υπογραφές τους, οι οποιες σώζονται μέχρι σήμερα.
Δώδεκα άτομα από το Τμήμα Κρήτης της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας εργάστηκαν για περίπου 800 ώρες προκειμενου να καταγράψουν περισσότερες από 1200 υπογραφές επισκεπτών που χρονολογούνται από το 1444 μ.Χ.
Χθες, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, τα μέλη του Τμήματος Κρήτης της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρίας παρουσίασαν τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποίησαν στο εσωτερικό του σπηλαίου και η οποία διήρκησε ένα χρόνο περίπου. Οπως είπε ο πρόεδρος του Τμήματος Κρήτης της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας κ. Καλούστ Παραγκαμιάν εκατοντάδες άτομα, μεταξυ αυτών και ο Μίνωας Καλοκαιρινός, ο Στέφανος Ξανθουδίδης, η Ελίζα Φαμπρέζε και πολλοι άλλοι άφησαν την υπογραφή τους στην τελευταία αίθουσα του σπηλαίου, την αίθουσα Τραπέζα.
Ποτέ κανείς μέχρι τώρα δεν είχε προσπαθήσει να καταγράψει όλες αυτές τις υπογραφές που συναντά κανείς αν επισκεφθεί το εσωτερικό του Λαβυρίνθου.
Αυτή η προσπάθεια ήταν αρκετά δύσκολη, εάν φαντασθεί κανείς ότι χρειάστηκαν 800 ώρες σκληρής δουλειάς από μια ομάδα 12 ατόμων. Μάλιστα, οι προσπάθειες αυτές επικεντρώθηκαν στην πιο απομακρυσμένη αίθουσα του σπηλαίου, όπου εκεί υπάρχει το μεγαλύτερο μέρος των εγχάρακτων υπογραφών.
Σύμφωνα με τον κ. Παραγκαμιάν, οι παλαιότερες υπογραφές χρονολογούνται από το 1444 μ.Χ. ενώ είναι ελάχιστες αυτές που είναι πριν από το 1600 μ.Χ.

Συνολικά στη συγκεκριμένη αίθουσα του σπηλαίου υπάρχουν 1200 υπογραφές, ενώ αρκετές υπάρχουν και σε άλλα σημεία του.
Αυτό που μας συγκλόνισε είναι ότι υπάρχουν υπογραφές και όχι συνθήματα.

Υπάρχουν μόνο τα ονόματα αυτών των ανθρώπων, σε σπάνιες περιπτώσεις δηλώνεται η ιδιότητά τους και σε αρκετές η προσέλευσή τους, είπε ο ίδιος.
Μάλιστα, από την έρευνα προέκυψε ότι στο δάπεδο της αίθουσας της Τραπέζας υπήρχαν πολλές πλάκες που ήταν επιχωματωμένες. Πάνω σε αυτές είχαν υπογράψει κυρίως Έλληνες φαντάροι, οι οποίοι σεβόμενοι τους παλαιότερους απέφυγαν να γράψουν στα τοιχώματα.
Ολόκληρος ο Λαβύρινθος είχε χαρτογραφηθεί από την πρόεδρο της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας Αννα Πετροχείλου. Η χαρτογράφηση διήρκησε 20 ημέρες παραμονής της ίδιας στο σπήλαιο, διότι πρόκειται για ένα τεράστιο σπήλαιο. Το μήκος των διαδρόμων του είναι 20 χλμ.

Το 1943 ο Λαβύρινθος ανατινάχθηκε από τους Γερμανούς αφού στο εσωτερικό του υπήρχαν πολλά πυρομαχικά. Μια εταιρεία ανέλαβε αρκετά χρόνια μετά τον καθαρισμό του σπηλαίου, αφήνοντας στο εσωτερικό του μια ποσότητα πυρίτιδας. Το 1961 μια παρέα τεσσάρων παιδιών προκάλεσε τη δεύτερη έκρηξη από την οποία σκοτώθηκαν τα μικρά παιδιά.
Σήμερα η κατάσταση του σπηλαίου δεν είναι η καλύτερη. Κυρίως το ανατολικό του τμήμα χρειάζεται εργασίες υποστήλωσης.

Οπως τόνισε ο κ. Παραγκαμιάν τα κονδύλια υποστήλωσης πρέπει να δοθούν απο τους Γερμανούς που προκάλεσαν την πρώτη έκρηξη.
Να σημειωθεί επίσης ότι τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής θα παρουσιαστούν την Κυριακή το βράδυ στην αίθουσα της οδού Ανδρόγεω.