Επιστήμη & Υγεία

25/2/2001

Η πλούσια σε λίπη δίαιτα εξασθενεί τη μνήμη

    Η πλούσια σε λίπη δίαιτα ενδέχεται να διαταράσσει το μεταβολισμό της γλυκόζης στον εγκέφαλο και προκαλεί έκπτωση της ικανότητας απομνημόνευσης και μάθησης.
    Οι ερευνητές που κατέληξαν στο συμπέρασμα αυτό διαπίστωσαν ότι οι μνημονικές ικανότητες πειραματόζωων που διατρέφονται με λίπη μπορούν να βελτιωθούν σημαντικά με τη χορήγηση γλυκόζης.
    Τα υψηλά επίπεδα λιπαρών οξέων φαίνεται ότι παρεμποδίζουν κυρίως τη λειτουργία του ιππόκαμπου, μιας περιοχής στο κέντρο του εγκέφαλου που σχετίζεται με τη λειτουργία της μνήμης.
Όπως αναφέρει το EurekAlert, η δρ. Κάλορ Γκρίνγουντ του Κέντρου Γηριατρικής Φροντίδας Baycrest και ο Γκόρντον Γουίκονουρ του Πανεπιστημίου του Τορόντο εργάστηκαν με νεαρούς ενήλικες αρουραίους, τους οποίους χώρισαν σε τρεις ομάδες.
    Η πρώτη ομάδα διατρεφόταν κυρίως με ακόρεστα λίπη, η δεύτερη με πολυακόρεστα λίπη, ενώ η τρίτη ακολούθησε την τυπική εργαστηριακή δίαιτα.
Στο διάστημα των 21 ημερών που διήρκεσε το πείραμα, τα πειραματόζωα υποβλήθηκαν σε κατάλληλη εκπαίδευση, προκειμένου να μάθουν πότε πρέπει να τραβούν ένα μοχλό ώστε να ανταμειφθούν με τροφή. Την πρώτη φορά που ο μοχλός εμφανιζόταν έπρεπε να τον τραβήξουν, ενώ τη δεύτερη φορά έπρεπε να τον αποφύγουν. Την τρίτη φορά έπρεπε να τον τραβήξουν, κ.ο.κ.
    Το χρονικό διάστημα που μεσολαβούσε της διαδοχικής εμφάνισης του μοχλού ήταν 5, 10 και 20 δευτερόλεπτα, ώστε να εξεταστεί η λειτουργία της βραχυπρόθεσμης μνήμης, και 40 και 80 δευτερόλεπτα για τη μακροπρόθεσμη μνήμη.
    Τα ποντίκια που ακολουθούσαν τις πλούσιες σε λίπος δίαιτες παρουσίασαν μειωμένη ικανότητα εκμάθησης της διαδικασίας, σε σχέση με την ομάδα ελέγχου, ειδικά για μεσοδιαστήματα μεγαλύτερα των 20 δευτερολέπτων.
    Οι νοητικές ικανότητές τους βελτιώθηκαν όμως σημαντικά όταν τους χορηγήθηκε με ένεση γλυκόζη, το μόνο σάκχαρο που μπορεί να χρησιμοποιήσει ως πηγή ενέργειας ο εγκέφαλος.
«Ο εγκέφαλός μας χρειάζεται γλυκόζη για να λειτουργήσει. Τα κορεσμένα λιπαρά οξέα παρεμποδίζουν το μεταβολισμό της γλυκόζης και αποφράσσουν τα αγγεία του εγκεφάλου, στερώντας την απαιτούμενη ενέργεια» αναφέρει η δρ. Γκρίνγουντ.
    «Παρ' όλο που η χορήγηση γλυκόζης βοηθά να αντισταθμιστεί η ελλειμματική μνημονική ικανότητα, που σχετίζεται με τον ιππόκαμπο, η τακτική αυτή δεν αποτελεί μακροχρόνια λύση. Είναι αυταπάτη να πιστεύουμε ότι η γλυκόζη που περιέχεται σε ένα ποτήρι χυμού πορτοκαλιού είναι το μόνο που χρειαζόμαστε για να προστατευτούμε από την απόφραξη των αγγείων του εγκεφάλου εξαιτίας της πλούσιας σε λίπη δίαιτας» συμπληρώνει ο δρ. Γουίνοκουρ.
    Η έρευνα θα δημοσιευτεί το Μάρτιο στην επιθεώρηση Neurobiology of Learning and Memory.


1on.gif (2742 bytes)