Επιστήμη & Υγεία

20/2/2001

Σημαντικές εξελίξεις στην Οφθαλμολογία

    Οι τελευταίες εξελίξεις στην Οφθαλμολογία συζητήθηκαν στα πλαίσια του 15ου Πανελληνίου Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρίας Ενδοφθάλμιων φακών και διαθλαστικής χειρουργικής που έγινε με διεθνή συμμετοχή παρουσία 750 οφθαλμιάτρων στο ξενοδοχείο Χίλτον από 8 έως 11 Φεβρουαρίου.
    Το συνέδριο υπήρξε το μεγαλύτερο επιστημονικό γεγονός που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα, τόσο από πλευράς αριθμού συμμετοχών Ελλήνων και ξένων επιστημόνων όσο και από πλευράς πληθώρας επιστημονικού υλικού εφαρμοσμένου, ερευνητικού και διδακτικού.
    Συνόψισε τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο του καταρράκτου και διαθλαστικής χειρουργικής (δηλαδή διόρθωση μυωπίας, υπερμετρωπίας και αστιγματισμού με laser ή άλλες μεθόδους και απεξάρτηση από τα γυαλιά ή τους φακούς επαφής). Επίσης αναφέρθηκαν νέες τεχνικές στην χειρουργική του γλαυκώματος.
    Στο χώρο του καταρράκτου αναφέρθηκαν οι μέθοδοι επέμβασης που διαρκώς τελειοποιούνται. Συνίστανται στην εφαρμογή των υπερήχων (φακοθρυψία) ή laser ή και των δύο ταυτόχρονα στην αφαίρεση του καταρράκτη με μικρή τομή κάτω των 3 χιλιοστών. Η ανασθησία γίνεται συνήθως με σταγόνες, η επέμβαση είναι εντελώς ανώδυνη και ασφαλής.
    Τοποθετείται κατάλληλος ενδοφθάλμιος φακός ο οποίος ανοίγει μέσα στο μάτι, δεν χρησιμοποιούνται ράμματα, δεν κλείνουμε το μάτι μετά, η επέμβαση κρατάει 15 λεπτά περίπου και ο ασθενής αφήνει το νοσηλευτήριο αμέσως μετά.
    Η όραση αρχίζει να επανέρχεται άμεσα και από την επομένη ημέρα έχει ήδη αποκατασταθεί σχεδόν στο 90% με 100%. Μπορεί να διορθωθεί ταυτόχρονα προυπάρχουσα μυωπία, υπερμετρωπία ή αστιγματισμός, ενώ ο άνθρωπος επανέρχεται στη δουλειά του από το ίδιο απόγευμα χωρίς πρακτικώς κανένα περιορισμό της δραστηριότητάς του.
    Στον τομέα της διαθλαστικής χειριυργικής (διόρθωση μυωπίας, υπερμετρωπίας ή αστιγματισμού) αναφέρθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο χώρο των laser. Οι επεμβάσεις γίνονται πάλι με σταγόνες και εντελώς ανώδυνα, ταυτόχρονα και στα δύο μάτια. Η διόρθωση έχει τεράστιο ποσοστό ασφαλείας και επιτυχίας.
    Στα πλαίσια των νέων τεχνικών αναφέρθηκε η εναλλακτική εφαρμογή δακτυλίων ή φακικών ενδοφακών ή αφαίρεση κρυσταλλοειδούς φακού και άλλες για τη διόρθωση από 24 βαθμούς μυωπία μέχρι 12 βαθμούς υπερμετρωπία και κάθε αστιγματισμού.
    Αναφέρθηκαν και επιδείχθηκαν επαναστατικές τεχνικές μείωσης των εκτροπών του φωτός που βελτιώνουν την ποιότητα και ποσότητα της όρασης (μπορούν να την διπλασιάσουν ή τριπλασιάσουν). Μπορούν επίσης στο 40% των ανθρώπων που δεν φορούν γυαλιά να δημιουργήσουν «υπερόραση» στα πλαίσια και των απαιτήσεων της ζωής ή του επαγγέλματος.
    Στον τομέα του γλαυκώματος αναφέρθηκε ότι κερδίζουν συνεχώς έδαφος νέες χειρουργικές τεχνικές με πολύ λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες οι οποίες μειώνουν σημαντικά την ενδοφθάλμια πίεση και επομένως τον κίνδυνο να προκληθεί σοβαρή βλάβη ή τύφλωση από καταστροφή του οπτικού νεύρου.
    Σε κάθε περίπτωση αρμόδιος να δώσει οδηγίες, πληροφορίες, ενδείξεις και να συζητήσει με τον ασθενή τις νέες εξελίξεις είναι ο προσωπικός του οικογενειακός οφθαλμίατρος ο οποίος διαρκώς και δια βίου ενημερώνεται για τις εξελίξεις και βρίσκεται σε συνεχή ενημέρωση με διάφορα εξειδικευμένα προς τούτο οφθαλμολογικά κέντρα τα οποία διαθέτουν την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή.
    Η Κρήτη έχει το προνόμιο ότι βρίσκεται στην πρωτοπορία όλων αυτών των εξελίξεων και πάρα πολλοί γιατροί και από τους τέσσερις νομούς έλαβαν μέρος στο συνέδριο και μάλιστα με ενεργό συμμετοχή.
    Εκ μέρους του προέδρου της Ελληνικής Εταιρίας Ενδοφθαλμίων Φακών και Διαθλαστικής Χειρουργικής για το χώρο της Κρήτης Ιωάννης Ε. Αλεξάκης, Χειρούργος Οφθαλμίατρος Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρίας, μέλος της οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου και μέλος της συντακτικής επιτροπής του επιστημονικού περιοδικού Οφθαλμοχειρουργικές Σημειώσεις.

1on.gif (2742 bytes)