OPAΣH ME MIKPOTΣIΠΣ!

Εντυπωσιακή η εξέλιξη της επιστήμης
Πριν μερικά χρόνια, η πληροφορία ότι ένα μικροτσίπ εμφυτευμένο στο μάτι, θα μπορούσε να χαρίσει το φως σε ανθρώπους που έχουν τυφλωθεί, θα έμοιαζε απίστευτη.
Σήμερα οι επιστήμονες, χρησιμοποιούν την τεχνολογία, προς αυτή την κατεύθυνση και όπως λέει ο καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιάννης Παλλήκαρης σε 5 ή 10 χρόνια από σήμερα, θα μπορεί να εφαρμοστεί στην κλινική πράξη.
Η πρόοδος που έχει γίνει στη χειρουργική του οφθαλμού τα τελευταία χρόνια, είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή, ενώ όπως τονίζει ο κ. Παλλήκαρης ο οποίος κάνει μια μικρή αναδρομή στις επιστημονικές εξελίξεις, το μέλλον θα φέρει ακόμη πιο σύγχρονες και πρωτοποριακές μεθόδους, για την βελτίωση της ζωής των ανθρώπων, που αντιμετωπίζουν σοβαρά ή λιγότερο σοβαρά προβλήματα με την όρασή τους.
"Η εξέλιξη της επιστημονικής τεχνολογίας, προχωρεί συνεχώς, τονίζει ο καθηγητής ο οποίος ανέφερε: "Πιστεύω ότι το αργότερο σε μια δεκαετία, ένα μικροτσίπ, που θα εμφυτεύεται στο μάτι και θα ενώνεται με καλώδια με τον εγκέφαλο, θα δίνει τη δυνατότητα σε ένα τυφλό να βλέπει, αφού το μικροτσίπ, θα "διαβάζει" την εικόνα και θα δίνει την πληροφορία στον εγκέφαλο".
Ο κ. Παλλήκαρης ανέφερε, ότι έχουν γίνει οι πρώτες εφαρμογές σε ανθρώπους στην Αμερική, οι οποίοι έχουν καταφέρει να δουν κάποιες γραμμές και σκιές, ωστόσο, το τεχνολογικό αυτό σύστημα, πρέπει να εξελιχθεί περισσότερο για να μπορέσει να αποδώσει καλύτερα αποτελέσματα. Τις τελευταίες δεκαετίες οι εξελίξεις στη χειρουργική του οφθαλμού, είναι εντυπωσιακές. Ο κ. Παλλήκαρης μας λέει: "Το σημαντικότερο επίτευγμα, ήταν η ανακάλυψη των ενδοφακών, το 1947-48 όπου ένας Αγγλος, σκέφθηκε να βγάλει το φακό του ματιού, για τον καταρράκτη και στη θέση του, να βάλει ένα φακό μέσα στο μάτι, πλαστικό. Από τότε μέχρι σήμερα, έχει προχωρήσει τρομερά η τεχνολογία και σήμερα όταν χειρουργείται κάποιος με καταρράκτη, αντικαθίσταται ο φακός του, με διάφορα πλέον μοντέλα και διάφορα υλικά. Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι επεμβάσεις καταρράκτη, είναι η πλειοψηφία των επεμβάσεων, που γίνονται σήμερα στον κόσμο και θεωρούνται 100% ασφαλείς".
Η μεγαλύτερη εξέλιξη στην τεχνολογία, που έχει σχέση με αυτή την επέμβαση, είναι η ανακάλυψη των υπερήχων.
Την τεχνολογία των υπερήχων, σιγά-σιγά την αντικαθιστά η τεχνολογία των lazer, αλλά ακόμη δεν χρησιμοποιούνται ευρέως στην κλινική εφαρμογή.
Οπως λέει ο κ. Παλλήκαρης το δεύτερο μεγάλο θέμα, είναι οι εγχειρήσεις του αμφιβληστροειδούς, δηλαδή αποκολλήσεις κλπ. Το πιο σημαντικό επίτευγμα, σΥ αυτή την κατηγορία, είναι ότι παλαιότερα, όποιος είχε αποκόλληση είχε μια ελάχιστη πιθανότητα να ξαναδεί το φώς του, ενώ σήμερα με το να ανακαλυφθούν ειδικά "μαγικά" αέρια και υγρά, τα οποία υποκαθιστούν το περιεχόμενο του ματιού, πλέον, οι επεμβάσεις αυτές, έχουν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό επιτυχίας.
Ο κ. Παλλήκαρης επισημαίνει ότι μια ακόμη σημαντική εξέλιξη, είναι η ανακάλυψη των lazer για τους διαβητικούς. Οι άνθρωποι αυτοί, πριν το 1950, ήταν τυφλοί, ενώ με την ανακάλυψη των lazer και τις νέες τεχνικές που χρησιμοποιούνται τελευταία, έχει μεταφερθεί ο χρόνος τυφλότητας, γύρω στα 15-20 χρόνια. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί φθάνουμε πλέον στο όριο επιβίωσης του ανθρώπου.
Ενα σημαντικό κεφάλαιο της εξέλιξης στη χειρουργική του οφθαλμού, είναι η εξασφάλιση της καλύτερης ποιότητας ζωής. Η δυνατότητα να απαλλαχθεί κάποιος από τα γυαλιά του.
Ο καθηγητής Οφθαλμολογίας, υπογραμμίζει ότι η "απεμπλοκή" από τα γυαλιά, έχει σχέση με τη μοντέρνα χειρουργική, τη διαθλαστική χειρουργική η οποία χρησιμοποιεί ειδικά lazer και άλλα ειδικά μηχανήματα.
Ο κ. Παλλήκαρης σχολιάζει ότι την τελευταία 15ετία, υπήρξε μεγαλύτερη εξέλιξη στο χώρο αυτό, με εγχείριση-κλειδί τη μέθοδο lazik, που δημιουργήθηκε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης από το ΒΕΜΜΟ.
Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι σήμερα στην Αμερική, γίνονται ετησίως 2 εκατομμύρια επεμβάσεις για διόρθωση μυωπίας.
Οπως λέει ο κ. Παλλήκαρης, θεωρητικά, υπάρχει σήμερα η τεχνολογία, για τη διόρθωση όλων των βαθμών μυωπίας. Αυτό, επιτυγχάνεται, γιατί οι επιστήμονες, έχουν στα χέρια τους πολλαπλές τεχνικές που μπορούν να συνδυαστούν για το καλύτερο αποτέλεσμα.
Ο ίδιος, τονίζει ότι όταν αποκατασταθεί το πρόβλημα σε ποσοστό 98%, δεν επανέρχεται.
Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι η ομάδα του ΒΕΜΜΟ, έχει αναπτύξει μια νέα πρωτοποριακή τεχνική, που ανακοινώνεται για πρώτη φορά σε διεθνές συνέδριο στην Αμερική και αφορά στην πρόληψη της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς.
Η ηλικιακή εκφύλιση, αποτελεί τον υπΥ αριθμόν ένα παράγοντα τυφλότητας στον κόσμο, μετά την ηλικία των 65 ετών.
Η φιλοσοφία είναι να μπαίνει στο μάτι ένα "μαξιλαράκι" που θα έχει αέρα. Ο αέρας αυτός θα δίνει μεγαλύτερη ελαστικότητα στο εσωτερικό του ματιού, θα αποσυμφορεί την κυκλοφορία του ματιού και έτσι το μάτι θα ανανεώνεται και θα προλαμβάνεται η ηλικιακή εκφύλιση που οδηγεί στην τύφλωση.

1on.gif (2742 bytes)