Θέματα & Αφιερώματα

9/2/2001

Κρήτη και Ιερά Πάτμος
Ομιλία του Καθοδηγούμενου και Πατριαρχικού Εξάρχου Πάτμου
κ. Αντίπα Νικηταρρά στο Πνευματικό Κέντρο της Ι.Α. Κρήτης

Ο πνευματικός - Χριστιανός σύνδεσμος των δύο νησιών μέσα από τη ζωή και τη δράση του μακαριστου Γέροντος Αμφιλοχίου Μακρή

    Παρουσία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Τιμοθέου και σε εκλεκτό και πολυπληθές ακροατήριο (την περασμένη Κυριακή) στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης μίλησε ο καθοδηγούμενος και Πατριαρχικός Εξαρχος Πάτμου με θέμα ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ ΙΕΡΑ ΠΑΤΜΟΣ π. Αντίπας Νικηταρράς. Χαρισματούχος ο ομιλητής εξέπληξε τους πάντες με την εμπεριστατωμένη και με πολλά ιστορικά και εποικοδομητικά στοιχεία ομιλία του.
    Το χριστιανικό κήρυγμα, είπε, του Ευαγγελιστού Ιωάννου στην Πάτμο και των Αποστόλων, Παύλου και Τίτου στην Κρήτη, έφεραν ευλογία στα αγαπημένα μας νησιά.
    Καρπός δε της Ευλογίας αυτής είναι η ίδρυση της Μονής του Ιωάννου του Ευαγγελιστού, από τον Οσιο Χριστόδουλο το Πατρινό το 1088 μ.Χ. Εκτοτε δε και μέχρι σήμερα το Μοναστήρι αυτό αποτέλεσε έναν από τους ονομαστότερους μοναστικούς πόλους, σε ολόκληρη την Οικουμένη και απέβη πνευματικός φάρος για ολόκληρο το Αιγαίο. Ιδιαίτερη δε επικοινωνία οικονομική, καλλιτεχνική και προπάντων πνευματική υπήρξε μεταξύ της Μονής και της Κρήτης. Η Μονή σε δύσκολους καιρούς ενισχύθηκε οικονομικά από την Κρήτη, αλλά και η Μονή ανταπέδωσε. Η επικοινωνία έγινε στενότερη με την αφιέρωση το 1206 στη Μονή της Πάτμου μεγάλων αγροτικών εκτάσεων και αμπελώνων στο χωριό Στύλος Χανίων όπου και ιδρύεται το ονομαστό Μετόχι του Στύλου, όπου έμελλε η περιοχή αυτή να αποτελέσει για τη Μονή της Πάτμου το ονομαστό και με μακραίωνο βίο ιστορικό Μετόχι του Στύλου, που γίνεται σταθερό σημείο αναφοράς των δύο νησιών.Η Μονή της Πάτμου στέλνει κατά καιρούς πατέρες για την εποπτεία των αγροτικών και άλλων υποθέσεων του Μετοχίου. Οι απεσταλμένοι Πατέρες έχουν να παρουσιάσουν την παραγωγή ενός σπουδαίου πνευματικού έργου στην Κρήτη και ιδιαίτερα στα Χανιά. Όπως ο Αγιος Λεόντιος, ο Νικηφόρος, ο Κρητικός, ο Γεράσιμος Βυζάντιος και άλλοι πατέρες.Συνεχιστής της πνευματικής αυτής παραδόσεως είναι ο Γέροντας Αμφιλόχιος Μακρής (1889-1970) μια από τις αγιότερες μορφές όχι μόνο της Πάτμου αλλά και όλης της Ελλάδος.
    Ανέπτυξε πλουσιότατη σε ποιότητα και ποσότητα πνευματική δραστηριότητα, τόσο στα Δωδεκάνησα όσο και στην Κρήτη και σε άλλα μέρη της Ελλάδος. "Στην Κρήτη δημιουργεί πνευματικούς δεσμούς, ιδιαίτερα στα Χανιά, τα οποία και οφείλομε να το τονίσουμε αυτό ιδιαιτέρως, ευρήκε καλλιεργημένα πνευματικώς, από τον τότε Αρχιμανδρίτην Τιμόθεον Παπουτσάκην και νυν Αρχιεπίσκοπον Κρήτης, ο οποίος με την Χριστιανική κίνηση των Χανίων είχεν ανάψει φλόγες εις τα στήθη των ευσεβών Χανιωτών πραγματικής αγάπης του Θείου Ερωτος"
    Ο Γέροντας Αμφιλόχιος με τη σύσταση του κ. Τιμοθέου Αρχιμανδρίτου τότε, συνδέεται με την πνευματική του θυγατέρα κ. Μαρίκα σύζυγο Στεφάνου Κουφάκη και γίνονται πολύτιμοι συνεργάτες.
    Ο Γέροντας Αμφιλόχιος της Πάτμου πνευματικόν τέκνον του Αγίου Νεκταρίου Αιγίνης, ενέπνευσε σε πιστούς των Χανίων την ανέγερσιν Ιερού Ναού επ' ονόματι του Αγίου Νεκταρίου και τη σύσταση ομωνύμου Ευαγούς Ιδρύματος, για την προστασία και αποκατάσταση ορφανών και απόρων κορασίδων.Ο τότε δε Επίσκοπος Χανίων Αγαθάγγελος Ξηρουχάκης (1936-1958) επέδειξε αμέριστο ενδιαφέρον και ευλόγησε την προσπάθεια.
    Τον Ιούλιο του 1960 ο Γέροντας Αμφιλόχιος, μετά από θερμή προσευχή έθεσε τον θεμέλιο λίθο, ο Ναός ανοικοδομήθη. Αγιο Λείψανο του Αγίου Νεκταρίου ευρίσκεται στο Ναό και έχει καταστεί πηγή θαυμάτων και διαρκής Ευλογία για όλη την Κρήτη.Ολοκληρώνεται και το οικοδόμημα του Ιδρύματος. Γίνεται γνωστό όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, για την τεράστια φιλανθρωπική και κοινωνική προσφορά του. Εχει αποκαταστήσει 100 και πλέον ορφανές κοπέλες που ποικιλότροπα έχουν εκφράσει την αγάπη και ευγνωμοσύνη των.
    "Σήμερα το Ιδρυμα του Αγόιυ Νεκταρίου αποτελέι μια κυψέλη εκμαθήσεως τεχνών, όπως κέντημα, ραπτική και ιεροραπτική, ζωγραφική, αγιογραφία, χειροτεχνία, εκμάθηση μουσικής και ξένων γλωσσών". Με την ευλογία και τη στοργική συμπαράσταση του Μητροπολίτου Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Ειρηναίου συνεχίζει το φιλάνθρωπο έργο του.
    Ο Γέροντας Αμφιλόχιος Μακρής 13 μέρες προ της εκδημίας του στον Κύριο απέστειλε το επιτραχήλιό του στη κ. Κουφάκη με την εξής επιστολή:
    "Τέκνον εν Κυρίω Μαρίκα, Σου στελνω δι' ευλογίαν προς το έργον σου το επιτραχήλιον αυτό με πολλάς ευχάς και ευλογίας εις τον αγαπητόν μοι Στέφανον και συνεργάτες σου.
    Ο Γέροντας σας Αμφιλόχιος Μακρής Ιερομόναχος".
Εν Πάτμω τη 3 Απριλίου 1970"
    "Την κοίμησή του σε ηλικία 82 ετών στις 16 Απριλίου του έτους 1976 ακολούθησαν σημεία τα οποία επιβεβαιώνουν την φήμη του ως Αγίου Ανθρώπου, σημεία που έγιναν ορατά στα Δωδεκάνησα, αλλά και σε άλλα μέρη της Ελλάδος.

Νικόλαος Ι. Ανδρουλιδάκης


1on.gif (2742 bytes)