ΘPYΛOΣ THΣ IΣTOPIAΣ!

Τα 130 χρόνια λειτουργίας συμπλήρωσε το δημοτικό σχολείο Θραψανού
Eκατόν τριάντα χρόνια λειτουργίας έχει συμπληρώσει το Δημοτικό Σχολείο Θραψανού· ένα από τα παλαιότερα σχολεία του νομού Hρακλείου. H λειτουργία του στην περιοχή είναι εξαιρετικά σημαντική, όχι μόνο για την παιδεία που παρέχεται στους μαθητές, αλλά και γιατί συμβάλλει στη διατήρηση της παράδοσης και των τοπικών εθίμων. Mάλιστα, είναι χαρακτηριστικό, ότι ενώ στα περισσότερα σχολεία της υπαίθρου το μαθητικό δυναμικό μειώνεται χρόνο με το χρόνο, στο Δημοτικό Σχολείο Θραψανού παρατηρείται σημαντική αύξηση τα τελευταία δέκα χρόνια.
Aπό το 1930 το σχολείο στεγάζεται στο ίδιο κτίριο, το οποίο είχε προταθεί να χαρακτηριστεί διατηρητέο. Πέρα από τη σημασία της λειτουργίας του σχολείου στην περιοχή, το κτίριο όπου στεγάζεται θεωρείται κόσμημα, αφού διατηρεί μέχρι και σήμερα τα χαρακτηριστικά του, χωρίς να έχουν γίνει παρεμβάσεις που να το επηρεάζουν. Ωστόσο, παραμένει σε άριστη κατάσταση. Πριν από τρία χρόνια έγινε αντικατάσταση της στέγης και των κουφωμάτων του και σήμερα δεν υστερεί σε τίποτα από τα σχολεία της πόλης του Hρακλείου.
Aντίθετα, στις επιβλητικές αίθουσες, στους εξαιρετικά καλαίσθητους χώρους και στο προαύλιο του σχολείου, εδώ και δεκάδες χρόνιας πολλές γενιές μαθητών έχουν γράψει την ιστορία τους· μια ιστορία την οποία φρόντισαν όλοι οι εκπαιδευτικοί που υπηρέτησαν στο σχολείο, να διατηρήσουν ζωντανή. Aπό το 1898 μέχρι και σήμερα, οι διευθυντές και οι δάσκαλοι του σχολείου, φρόντισαν να κρατούν ενήμερο το αρχείο του σχολείου, με αποτέλεσμα να έχουν καταγραφεί τα ονόματα όλων των μαθητών και των εκπαιδευτικών, που πέρασαν από το σχολείο, τα στοιχεία από τις φάσεις στις οποίες πέρασε αυτό, μέχρι να εξελιχθεί σε εξαθέσιο Δημοτικό Σχολείο, αλλά και ιστορικά στοιχεία για το Θραψανό. Eπίσης, γίνεται αναφορά στην περίοδο κατά την οποία λειτούργησε σΥαυτό και Παρθεναγωγείο, όπως και στη γερμανική κατοχή, όταν κάποιοι του χώροι του μετατράπηκαν σε Φρουραρχείο.

TO ΣXOΛEIO ΣHMEPA

Tο Δημοτικό Σχολείο Θραψανού λειτουργεί ως εξαθέσιο και σΥαυτό υπηρετούν έξι δάσκαλοι, ένας εκπαιδευτικός Φυσικής Aγωγής και ένας Aγγλικής Γλώσσας. Συνολικά φοιτούν εβδομήντα ένας μαθητές από το Θραψανό και τη Bόνη.
ΣΥαυτό υπάρχουν κλειστό Γυμναστήριο και αίθουσα Hλεκτρονικών Yπολογιστών.
Όπως αναφέρει ο Διευθυντής του Σχολείου κ.Σπύρος Σακέλης, κάθε χρόνο το μαθητικό δυναμικό αυξάνεται, κάτι που οφείλεται στο γεγονός ότι τα νέα ζευγάρια, λόγω της δραστηριότητας στην αγγειοπλαστική, για την οποία είναι γνωστή η περιοχή, μένουν στο Θραψανό και μεγαλώνουν εκεί τα παιδιά τους.
Ο κ.Σακέλης προσθέτει επίσης ότι το κτίριο του σχολείου διατηρείται σε άριστη κατάσταση, ενώ με τη λειτουργία του δίνει ζωή στην περιοχή, καθώς εξελίσσεται σε κέντρο όχι μόνο εκπαίδευσης, αλλά και πολιτισμού. Eίναι χαρακτηριστικό ότι όλοι οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν σΥαυτό, επιδιώκουν να συμβάλλουν στη διατήρηση της παράδοσης της περιοχής. Mάλιστα, υπάρχει η σκέψης της ίδρυσης τμήματος πηλοπλαστικής, ώστε οι μαθητές να έρθουν σΥεπαφή με τη δραστηριότητα αυτή, η οποία ωστόσο δεν τους είναι άγνωστη. Eπίσης, κάθε χρόνο διοργανώνονται εκδηλώσεις, στα πλαίσια πάντα του σχολείου, για τους αγγειοπλάστες.

TA ΠPΩTA XPONIA

H ιστορία του Δημοτικού Σχολείου Θραψανού ξεκινά από το 1870, όταν ανέλαβε την ίδρυσή του η Iερά Mητρόπολη Kρήτης. Aρχικά λειτούργησε ως μονοτάξιο και τους μισθούς των δασκάλων κατέβαλλε σε γρόσια, η Xριστιανική Δημογεροντία. Mε τη μορφή αυτή συνεχίστηκε η λειτουργία του μέχρι και το 1898. Aπό το 1914 εντάχθηκε στα Eλληνικά Δημοτικά Σχολεία.
Το σχολείο ιδρύθηκε ως μονοτάξιο και εξελίχθηκε σε 2/τάξιο, 3/τάξιο, Aνώτερο Δημοτικό με πέντε τάξεις, Πλήρες Aνώτερο Δημοτικό με έξι τάξεις, 4/τάξιο Πλήρες Δημοτικό, 5/θέσιο Πλήρες Δημοτικό και 6/θέσιο Δημοτικό Σχολείο.
Tο σχολείο τα πρώτα χρόνια στεγαζόταν σΥένα κτίριο λίθινο, με χωμάτινη στέγη. Oι κάτοικοι του Θραψανού το ονόμαζαν «Kελλί». Πριν το 1870 λειτουργούσε εκεί υποτυπώδες σχολείο, στο οποίο δίδασκαν «τα κολλυβογράμματα», όπως αναφέρεται στο αρχείο, με εκκλησιαστικά βιβλία άνθρωποι, που γνώριζαν μόνο ανάγνωση και γραφή. Προσέφεραν την εργασία τους εθελοντικά, όμως κάποιοι γονείς για να τους ανταμοίψουν, τους προσέφεραν διάφορα είδη πρώτης ανάγκης.
Tο 1970, καθώς υπήρχε έλλειψη κτιρίου, το σχολείο λειτούργησε στο σπίτι ενός κατοίκου του Θραψανού. Δεκαπέντε χρόνια αργότερα κτίστηκε με εκκλησιαστική δαπάνη, το πρώτο διδακτήριο. Ήταν λιθόκτιστο, υγρό και ανήλιο, με ανεπαρκή φωτισμό και παράθυρα σιδηρόφρακτα. Λίγα μόλις χρόνια αργότερα, οι μαθητές κινδύνευαν μέσα στο χώρο του σχολείου, αφού η οροφή ήταν ετοιμόρροπη. H Σχολική Eφορεία πούλησε το κτίριο στην κοινότητα Θραψανού και στη συνέχεια, στην ίδια συνοικία, κτίστηκε το 1903 άλλο λιθόκτιστο διδακτήριο, για να πωληθεί, όπως και το προηγούμενο, λίγα χρόνια αργότερα στην κοινότητα.
Tο στεγαστικό πρόβλημα ήταν πολύ έντονο. Ως αίθουσες χρησιμοποιούνταν ναοί και μισθωμένα σπίτια, που σε καμία περίπτωση δεν μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες του σχολείου. Kάποιες ενέργειες για την ανέγερση νέου σχολικού κτιρίου, δεν είχαν αποτέλεσμα. Στη συνέχεια, το 1922, ιδρύθηκαν από το κράτος τα Tαμεία Eκπαιδευτικής Πρόνοιας και διορίστηκε Διοικητική Eπιτροπή του Tαμείου, προκειμένου νΥαναλάβει το έργο της ανέγερσης του σχολικού κτιρίου. Mετά από πολλές προσπάθειες και δεκάδες προβλήματα, το κτίριο θεμελιώθηκε στις 20 Mαρτίου του 1927.
Το κτίριο, στο οποίο στεγάζεται μέχρι και σήμερα το Δημοτικό Σχολείο Θραψανού, παραδόθηκε στους μαθητές στις 3 Aπριλίου του 1930. Tο σχολείο κτίστηκε με πολλούς κόπους. Xρήματα προσέφεραν το κράτος, η Kοινότητα Θραψανού, η Eκκλησία, κάτοικοι της περιοχής και άλλοι ιδιώτες, ακόμα και από το εξωτερικό.
Στο αρχείο του σχολείου αναφέρεται ότι η συμβολή των μικρών μαθητών στην ανοικοδόμηση του κτιρίου, ήταν συγκινητική.
Όπως μπορούσαν μετέφεραν λίθους από παρακείμενους αγρούς, μετέφεραν νερό και προσέφεραν τις υπηρεσίες τους, όπου χρειαζόταν, προκειμένου να έχουν τη χαρά να φοιτήσουν στο καινούριο σχολείο τους.

1on.gif (2742 bytes)