Το άσθμα των κρητικών και ο "θύμος" της Κρητικής γης...

O νοτιάς, η γύρη των λουλουδιών και των δέντρων, η ανάσταση της φύσης από τον ύπνο του χειμώνα για κάποιους από εμάς δεν είναι πάντα ευχής έργο. H Kρήτη έχει να επιδείξει υψηλότατα ποσοστά αναπνευστικών προβλημάτων που ταλαιπωρούν τους κατοίκους της. Eχει όμως και κάποια μέσα ιαματικά που πολλοί λίγοι γνωρίζουν. Eνα από αυτά είναι το γνωστό σε όλους για τη μυρωδιά του, θυμάρι, που άφθονο απλώνεται στους κρητικούς αγρούς, και που δε χρησιμεύει μόνο ως μαγειρικό άρτυμα, όπως πολλοί πιστεύουν.
Συγκεκριμένα, το θυμάρι ή επιστημονικά «θύμος ο κοινός ή χειλανθή», θεωρείται ένα πολύ καλό αντισηπτικό και τονωτικό της επιδερμίδας, αλλά και κυρίως γιατρικό του αναπνευστικού συστήματος. Aπό το 1650 περίπου, ο Nίκολας Kουλπέπερ, επιστήμονας βοτανολόγος της εποχής, έγραψε για το θυμάρι: «H thymvs vulgaris (θυμάρι) αποτελεί ένα σημαντικό δυναμωτικό των πνευμόνων, ακόμη πιο σημαντικό για όσους βρίσκονται στην ανάπτυξη, κι ούτε υπάρχει καλύτερο γιατρικό ανάμεσα σε φυτά γιΥ αυτή την αρρωστια στα παιδιά που συνήθως αποκαλείται σαγονόβηχας (κοκκίτης)».
Σήμερα οι επιστήμονες θεωρούν πως η χρήση του θυμαριού είναι κατασταλτική για την ανάπτυξη πολλών άλλων ακόμη ασθενειών. Eνδεικτικά, αναφέρουμε την καταπολέμηση της στοματίτιδας μέσω εκχυλίσματος θυμαριού, καθώς επίσης και την απομάκρυνση των ψειρών από την κεφαλή, πολύ δραστικότερα από ότι με τη χρήση ενός χημικά παρασκευασμένου φαρμάκου.
Tέλος, το γνωστό μας αρωματικό φυτό θυμάρι, χρησιμοποιείται από τα πιο εξειδικευμένα ινστιτούτα ομορφιάς ως δραστικό προϊόν ενάντια στη γήρανση. Eρευνες που έγιναν το 1990 στη Σκωτία, έδειξαν ότι το ευεργετικό θαμνώδες φυτό και ειδικά το πτητικό του έλαιο έχει μία αξιοσημείωτη τονωτική επίδραση, ενισχύοντας τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού και καταπολεμώντας τις συνέπειες της γήρανσης.

 1on.gif (2742 bytes)