Θέματα & Αφιερώματα

28/4/2002

Το Αγιο Μύρο

    Το Αγιο Μύρο με το οποίο μυρώνεται κάθε ορθόδοξος χριστιανός κατά τη βάφτισή του, μετά από δέκα χρόνια φτιάχνεται φέτος ξανά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο με λάδι και 57 συστατικά που συμβολίζουν τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος που μεταδίδονται στον βαπτιζόμενο. Το Αγιο Μύρο είναι ένας λειτουργικός θεσμός που ανάγεται στον 20 αιώνα μΧ και ο καθαγιασμός του από το Φανάρι δηλώνει την ενότητα και τον δεσμό αγάπης που διέπει την "μίαν Αγίαν Καθολικήν και Αποστολικήν Εκκλησίαν".Το Αγιο Μύρο φτιάχνεται σε μεγάλες ποσότητες, που συνήθως αρκούν για δέκα χρόνια, και φυλάσσεται σε δοχεία στο ισόγειο του Οικουμενικού Πατριαρχείου από όπου και διανέμεται σε όλες τις ορθόδοξες εκκλησίες.
    Η έψηση του Αγίου Μύρου γίνεται με μία τελετουργική τυπική διαδικασία. Την Κυριακή των Βαΐων μετά τη δοξολογία στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ο μέγας εκκλησιάρχης οδηγεί τον άρχοντα μυρεψό και την επιτροπή των κοσμητόρων, που θα φτιάξουν το Αγιο Μύρο, απέναντι στο θρόνο όπου κάθεται ο Οικουμενικός Πατριάρχης για να τους ευλογήσει και να βάλει στον άρχοντα μυρεψό το λέντιον. Το πρωί της Μεγάλης Δευτέρας μετά τη θεία λειτουργία των Προηγιασμένων ο Πατριάρχης συνοδευόμενος από τους αρχιερείς, τους ιερείς και τους διακόνους κατευθύνεται στο Κουβούκλιο για να τελέσει Μικρό Αγιασμό και να αγιάσει τα δοχεία και τα σκεύη για το Αγιο Μύρο. Υστερα ο Πατριάρχης βάζει μέσα στους λέβητες λάδι, κρασί και αρώματα και ύστερα τους ανάβει καίγοντας φρύγανα και κομμάτια παλαιών εικόνων.
    Τη Μεγάλη Τρίτη μετά την Προηγιασμένη ψάλλεται ο Παρακλητικός Κανόνας και τελείται μνημόσυνο για όλους όσους έχουν προσφέρει σε είδος και χρήμα για την παρασκευή του Αγίου Μύρου ενώ στη συνέχεια ο Πατριάρχης βάζει στους λέβητες το υπόλοιπο κρασί, το λάδι, τα αρώματα και τα λουλούδια και ακολουθεί η ανάγνωση κεφαλαίων από το Ευαγγέλιο. Τη Μεγάλη Τετάρτη αφού ολοκληρωθεί η παρασκευή και η έψηση το Αγιο Μύρο τοποθετείται σε δοχεία και ο Πατριάρχης διαβάζει ευχές. Ακολουθεί η ανάγνωση των Ιερών Ευαγγελίων και των Πράξεων των Αποστόλων και το απόγευμα πραγματοποιείται το μικρό ευχέλαιο μετά το πέρας του οποίου το αποσταγμένο Αγιο Μύρο μεταγγίζεται σε ασημένια δοχεία και μεταφέρεται στο παρεκκλήσι του Αγίου Ανδρέα.
    Τη Μεγάλη Πέμπτη μετά τον Όρθρο στο παρεκκλήσι του Αγίου Ανδρέα γίνεται λιτανεία πομπή προς τον πατριαρχικό ναό κατά την οποία 24 ιερείς κρατούν τα 12 μεγάλα αργυρά δοχεία, οι συνοδικοί αρχιερείς κρατούν τα μικρά αργυρά δοχεία, οι πρώτοι τη τάξει αρχιερείς τα αλάβαστρα που περιλαμβάνουν με το Αγιο Μύρο και το Μύρο που θα καθαγιαστεί και στο τέλος ακολουθεί ο Πατριάρχης με τη μικρή μυροθήκη. Μετά την είσοδο στο ναό , ύστερα από την εκφώνηση " και έσται τα ελέη του Μεγάλου Θεού" ο Πατριάρχης ευλογεί το Μύρο και σφραγίζει τα δοχεία. Μετά το τέλος της η λειτουργία η πομπή μεταφέρει τα δοχεία στο Μυροφυλάκειο και ο Πατριάρχης το αδειάζει στα μεγάλα δοχεία.

1on.gif (2742 bytes)