Ασπίδα για την καρδιά η κρητική διατροφή

Τι αποκαλύπτει η μελέτη Γάλλου ερευνητή που παρουσιάσθηκε σε διεθνές Συνέδριο


Μελέτη Γάλλου ερευνητή του Δρ. S. Remand, έδειξε ότι η κρητική δίαιτα (ελαιόλαδο, όσπρια, φρούτα, λαχανικά, λίγο κρέας και περισσότερο ψάρι) μειώνει κατά 76% το ποσοστό εμφραγμάτων και μάλιστα χωρίς φάρμακα, σε καρδιοπαθείς που έχουν ήδη υποστεί ένα πρώτο έμφραγμα ενώ μειώνεται κατά 70% ο κίνδυνος του θανάτου.

Η μελέτη και νέες έρευνες που την επιβεβαιώνουν, παρουσίαστηκε από τον ίδιο τον επιστήμονα σε διεθνές συνέδριο με θέμα: “Μεσογειακή διατροφή και πρόληψη των χρόνιων νοσημάτων” που έγινε στο ξενοδοχείο “Καψής” στην Αγία Πελαγία.

Για τις ανακοινώσεις του Γάλλου γιατρού, μίλησε στην “Π” ο καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής και Διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης Αντώνης Καφάτος, ο οποίος μετείχε και ως συνδιοργανωτής στις εργασίες του συνεδρίου.

Σύμφωνα με τις επισημάνσεις του, η επιστημονική αυτή μελέτη είχε “θαφτεί” απο τις εταιρίες γιατί δεν συνέφερε τους καρδιολόγους και τους χειρουργούς που ήθελαν να κάνουν “μπάι-μπας” και να δίνουν περισσότερα φάρμακα...”

Ερωτ: κ. καθηγητά, ποιό ήταν το θέμα του συνεδρίου;

Απ: Ηταν η μεσογειακή διατροφή για την πρόληψη των χρόνιων νοσημάτων και την προαγωγή της υγείας.

Το συνέδριο οργανώθηκε από μια γαλλική εταιρία η οποία έχει ως αντικείμενο την ανάδειξη της αξίας των λαχανικών για την διατροφή μας και υποστηρίζεται από τους παραγωγούς της Γαλλίας.

Στην διοργάνωση, βοήθησε και το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Ερωτ: Ποιός ήταν ο αριθμός των συνέδρων;

Απ: Συμμετείχαν περίπου 200 σύνεδροι απ’ όλο τον κόσμο. Δεν ήταν μόνο γιατροί, ήταν διαιτολόγοι, χημικοί, βιολόγοι, ερευνητές.

Ερωτ: Από τους συμμετέχοντες, ποιοί ήταν οι πιο γνωστοί για τις έρευνές τους;

Απ: Ηταν ο Ολλανδός Dr. D. Kromhout, επικεφαλής της μελέτης των 7 χωρών όπου μελετώνται οι διατροφικές συνήθειες 16 πληθυσμών.

Συμμετείχε ακόμη ο Γάλλος S. Renand ο γιατρός που έκανε την περίφημη μελέτη με το έμφραγμα του μυοκαρδίου. Διαπίστωσε ότι με την κρητική διατροφή, και μόνο μειώθηκε κατά 76% το έμφραγμα σε ασθενείς που είχαν ήδη ένα επεισόδιο εμφράγματος.

Αυτή ήταν από τις πιο σημαντικές ανακοινώσεις.

Ερωτ: κ. Καφάτο, τί ακριβώς έδειξε η μελέτη του Γάλλου επιστήμονα;

Απ: Ο κ. Renand παρουσίασε την επίδραση της κρητικής διατροφής στην δευτερογενή πρόληψη του εμφράγματος.

Η έρευνα έγινε με την συμμετοχή 600 ασθενών που είχαν πρώτο επεισόδιο εμφράγματος.

Οι 300 από αυτούς, ακολούθησαν το πρότυπο της κρητικής διατροφής.

Δηλαδή, ελαιόλαδο και μόνο, όσπρια, λαχανικά, φρούτα, μαύρο ψωμί, λίγο κρέας, περισσότερο ψάρι.

Η μελέτη επρόκειτο να διαρκέσει 4 χρόνια, αλλά σταμάτησε στους 27 μήνες γιατί τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιαστικά.

Στην ομάδα αυτή, τα εμφράγματα μειώθηκαν κατά 76% και οι θάνατοι κατά 70%.

Ερωτ: Η δεύτερη ομάδα των καρδιοπαθών τί διατροφικές συνήθειες ακολουθούσε;

Απ: Ακολουθούσε τις συστάσεις της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας.

Η δίαιτα αυτή δεν περιλαμβάνει ελαιόλαδο, αλλά μαργαρίνες, σπορέλαια κ.λ.π.

Ερωτ: Πρόκειται για νέα μελέτη;

Απ: Η αρχική μελέτη και τα αποτελέσματά της ανακοινώθηκαν το 1994 και στην συνέχεια επιβεβαιώθηκε με νέες έρευνες. Ομως τότε η μελέτη αυτή “θάφτηκε” απο τις εταιρίες γιατί δεν τις συνέφερε.

Συνέφερε τους καρδιολόγους και τους χειρουργούς να κάνουν “μπάι-μπας” και να δίνουν φάρμακα.

Αυτό όμως που διαπίστωσε ο Γάλλος γιατρός είναι ότι η κρητική διατροφή έχει πολύ καλύτερα αποτελέσματα από τις επεμβάσεις και τα φάρμακα.

Ερωτ: Η μείωση κατά 76% των εμφραγμάτων, επιτεύχθηκε με την Κρητική διατροφή ή και με τα φάρμακα;

Απ: Μόνο με την σωστή διατροφή χωρίς φάρμακα.

Ερωτ: Τί καρδιολογικά νοσήματα και με τί συχνότητα εμφανίζονται στον ελληνικό πληθυσμό;

Απ: Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στην χώρα μας και ακολουθούν οι θάνατοι από καρκίνο.

Ερωτ: Τί άλλες ανακοινώσεις έγιναν στο συνέδριο;

Απ: Μια άλλη σημαντική μελέτη που ξεχώρισε και αφορά και πάλι την κρητική δίαιτα, ήταν της Κατερίνας Τσιοπούλου, Ελληνίδα που εργάζεται στην Αυστραλία.

Εγινε με την συμμετοχή ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη και η ερευνήτρια διαπίστωσε ότι με την κρητική διατροφή το σάκχαρο ρυθμίζεται πολύ καλά.