OI ΘHΣAYPOI THΣ BIKEΛAIAΣ BIBΛIOΘHKHΣ

Στα Τμήματα Δανειστικό, Μικροφωτογράφισης και καταλογογράφησης
Το πιο γνωστό στο ευρύ κοινό τμήμα της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης είναι το δανειστικό, το οποίο ιδρύθηκε το 1986. Τότε το τμήμα αριθμούσε 2.000 τίτλους βιβλίων, σήμερα 23.000, μαζί με τα παιδικά. Πρόκειται για βιβλία ποικίλης ύλης κυρίως όμως λογοτεχνικά που καλύπτουν όλη την γκάμα των προτιμήσεων του αναγνωστικού κοινού. Σύμφωνα με την υπεύθυνη του τμήματος Μαρία Βαρδαβά καθημερινά το δανειστικό τμήμα της Βιβλιοθήκης επισκέπτονται 80 άτομα.
Όπως δήλωσε στην "Π" "η κίνηση θα ήταν ακόμα πιο μεγάλη εάν το ωράριο λειτουργίας μπορούσε να εξυπηρετεί περισσότερο το κοινό.
Η Βιβλιοθήκη είναι ανοιχτή κυρίως το πρωί και τώρα που τα σχολεία λειτουργούν ως επί το πλείστον με πρωινές βάρδιες η κίνηση είναι μειωμένη".
Μέχρι στιγμής τα μέλη της δανειστικής βιβλιοθήκης ξεπερνούν τις 6.000 ενώ μόνο μέσα στο 2000 τα νέα μέλη ανέρχονται στις 2.500.
Πώς γίνεται όμως κανείς μέλος της δανειστικής βιβλιοθήκης;
Η διαδικασία είναι απλή. Θα πρέπει να προσκομίσει την αστυνομική ταυτότητα ή την ταυτότητα του ενός απο τους 2 γονείς εάν δεν έχει ενηλικιωθεί.
Το κάθε βιβλίο που δανείζεται θα πρέπει να επιστρέφεται μέσα σε 20 μέρες στην ίδια κατάσταση διαφορετικά το μέλος χάνει το δικαίωμα δανεισμού.
Σύμφωνα με την κ.Βαρδαβά οι απώλειες στα βιβλία είναι πάρα πολύ μεγάλες καθώς άλλα δεν επιστρέφονται ποτέ κι άλλα επιστρέφονται σχεδόν κατεστραμμένα. Οσον αφορά τώρα στον εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης, απο την περιόδο του θανάτου του Νίκου Γιανναδάκη υπήρξε μια γενική απραξία.

Τον τελευταίο χρόνο πάντως οι όποιες δυσκολίες ξεπεράστηκαν και οι αγορές καινούργιων βιβλίων γίνονται κανονικά. Αυτήν την περίοδο μάλιστα η υπεύθυνη του τμήματος ετοιμάζεται να προχωρήσει στην αγορά 1000 νέων βιβλίων.
Παράλληλα στο δανειστικό εντάσσεται και το παιδικό τμημα το οποιο ιδρύθηκε το 1989 και ανακαινίστηκε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Σε αυτό το τμήμα τα παιδιά μπορούν να δουν και εκπαιδευτικές βιντεοκασέτες.
Μέχρι το τέλος του 2000 θα τοποθετηθούν και ηλεκτρονικοί υπολογιστές στο τμήμα προκειμένου τα μέλη να μπορούν να σερφάρουν στο Ιντερνετ.

ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΜΙΚΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗΣ
Ένα τμήμα που τα τελευταία 6-7 χρόνια θε λέγαμε ότι λειτουργεί μόνο στα χαρτιά καθώς ο προϊστάμενός του κ. Μύρων Δανδαρής εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού έχει αποσπαστεί στο δανειστικό τμήμα.
Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό τμήμα που ιδρύθηκε το 1987 με στόχο τη μικροφωτογράφιση του Τούρκικου αρχείου κάτι που επετεύχθη σε ένα μεγάλο βαθμό.
Για τη μικροφωτογράφιση αγοράστηκαν 1 κάμερα των 35 χιλιοστών, 1 κάμερα 36 χιλιοστών, ένα εμφανιστήριο, ένα φωτοτυπικό-εκτυπωτικό μηχάνημα καθώς και ένα άλλο αναπαραγωγής μικροφίλμ.
Επιθυμία του Νίκου Γιανναδάκη ήταν να μικροφωτογραφηθεί ο,τιδήποτε φυλάσσεται στη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη έτσι ώστε να φυλαχθούν τα πρωτότυπα σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους και να προστατευθούν απο το πέρασμα του χρόνου και τα ανθρώπινα χέρια που έρχονται σε επαφή μαζί τους.
Η επιθυμία όμως του αείμνηστου Γιανναδάκη αλλά και των σημερινών προϊσταμένων των τμημάτων προς το παρόν δεν φαίνεται να γίνεται πραγματικότητα καθώς το μόνο που έχει μικροφωτογραφηθεί είναι μέρος του Τούρκικου αρχείου.
Η διαδικασία μικροφωτογράφισης, όσο κι αν ακούγεται παράλογο, έχει σταματήσει λόγω έλλειψης προσωπικού. Και να σκεφτεί κανείς ότι η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη είναι μια απο τις λίγες σε ολόκληρη την Ελλάδα που έχει στην κατοχή της τόσα μηχανήματα μικροφωτογράφισης. Να σημειώσουμε ότι το κάθε μικροφίλμ έχει διάρκεια ζωής 100 χρόνων.

ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΚΑΤΑΛΟΓΟΓΡΑΦΗΣΗΣ
Πρόκειται για ένα τμήμα "με μέλλον", καθώς παραμένει αγνωστο το πότε θα έχει ολοκληρωθεί η καταλογογράφηση όλων των βιβλίων που φυλασσονται στη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη.
Το τμήμα αποτελούν 3 μόνο υπάλληλοι λόγω της γνωστής πια έλλειψης προσωπικού, οι οποίες καλούνται να περάσουν στο πρόγραμμα "Πτολεμαίος" όλα τα στοιχεία όλων των βιβλίων.
Οπως εξήγησαν στην "Π" αυτή η δουλειά είναι ιδιαιτέρως χρονοβόρα ενώ επιλέχθηκε το συγκεκριμένο πρόγραμμα στις περισσότερες βιβλιοθήκες της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης και αυτής του Ρεθύμνου, έτσι ώστε να είναι εφικτές οι ανταλλαγές δεδομένων μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Ποιός ο λόγος τώρα της καταλογογράφησης των βιβλίων. Πολλές φορές ακόμα και οι ίδιοι οι υπάλληλοι δεν γνωρίζουν ούτε το πού θα βρουν ένα βιβλίο το οποίο ζητάει ο αναγνώστης, λόγω της πλουσιότητας του υλικού της βιβλιοθήκης, αλλά ούτε και το εάν υπάρχει τελικά το βιβλίο.
Με την καταλογογράφηση, τα πράγματα απλοποιούνται και η ανεύρεση ενός βιβλίου γίνεται σε κλάσματα δευτερολέπτου.
Η ολοκληρωτική καταλογογράφηση πάντως σίγουρα θα πάρει πολλά χρόνια, αν αναλογιστεί κανείς ότι μέχρι σήμερα έχουν περαστεί τα στοιχεία μόνο των καινούργιων βιβλίων, μέρος του παιδικού τμήματος και των δωρεών του Αυγέρη, της Αλεξίου και του Σπανάκη.
Αύριο η "Π" φέρνει στο φως τα μυστικά του σημαντικότερου ίσως τμήματος της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης, του ΑΡΧΕΙΟΥ.