Τοπικά Νέα

6/11/2001

Ιστορικό ντοκουμέντο ανακαλύφθηκε
στις φυλακές Αλικαρνασσού

    Ενα πολύ σημαντικό ιστορικό ντοκουμέντο ήλθε πρόσφατα στο φως, μέσα από τα αρχεία των Φυλακών Νέας Αλικαρνασσού. Πρόκειται για το βιβλίο εισαγωγής κρατουμένων στις φυλακές, κατά την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής.
    Στο βιβλίο αυτό δεν καταγράφονται μόνο τα ονόματα των ανθρώπων που συνελήφθησαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής και φυλακίστηκαν, αλλά και η μεταγωγή τους κατόπιν σε άλλες φυλακές ή σε στρατόπεδα συγκέντρωσης ή ακόμη και για εκτέλεση!
    Η σημαντική αυτή ανακάλυψη έγινε πρόσφατα και τα στοιχεία που αναφέρονται ρίχνουν περισσότερο φως στην κρητική ιστορία αλλά και, κατ’ επέκτασιν στην ελληνική ιστορία. Τα βιβλία αυτά σώθηκαν κυριολεκτικά στο «πάρα πέντε» αφού η διοίκηση της φυλακής χωρίς να γνωρίζει την αξία τους θα τα οδηγουσε με άλλο αρχειακό υλικό προς πολτοποίηση.
    Η ύπαρξη των βιβλίων έγινε γνωστή στον Ηρακλειώτη δικηγόρο κ. Κώστα Γιανναδάκη, ο οποίος εκτιμώντας την ιστορική τους αξία, εμπόδισε την καταστροφή τους.
    Στη συνέχεια, ο κ. Γιανναδάκης έκανε γνωστή την ύπαρξη των βιβλίων στον πρώην Δήμαρχο Ηρακλείου και πρώην Ευρωβουλευτή κ. Μανόλη Καρέλλη, ο οποίος ανέλαβε να μεριμνήσει για την επίσημη διάσωσή τους.
    Ο κ. Καρέλλης απέστειλε επιστολή προς την Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη στα στελέχη της οποίας συνιστά να ζητήσουν τα βιβλία από τις φυλακές γι αν απεριέλθουν στην κατοχή της βιβλιοθήκης. Στην επιστολή αυτή ο κ. Καρέλλης υποδεικνύει και τα βήματα που πρέπει να γίνουν ώστε το ιστορικό ντοκουμέντο να φτάσει στη «Βικελαία».
    Οπως αναφέρει ο πρώην Δήμαρχος Ηρακλείου πρέπει η βιβλιοθήκη να αποστείλει επιστολή στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και να ζητά τα βιβλία.
    Συγκεκριμένα ο κ. Καρέλλης, απευθυνόμενος προς τη «Βικελαία» αναφέρει:
    «Οπως μου εγνώρισε ο συμπολίτης δικηγόρος κ. Κώστας Γιανναδάκης στις επανορθωτικές Φυλακές Ηρακλείου διασώζεται το βιβλίο «εισαγωγής» κρατουμένων της κατοχικής περιοδου (1941-1944).
    Μεταξύ των κρατουμένων συμπεριλαμβάνονται και χίλια (1000) περίπου άτομα που συνελήφθησαν από τις αρχές κατοχής και εν συνεχεία μετήχθησαν σε άλλες φυλακές, όπως στην Αγιά λ.χ. ή εκτελέσθησαν ή ορισμένοι απ’ αυτούς, απελευθερώθησαν.
    Πρόκειται για ένα συγκλονιστικό ντοκουμέντο που θα φωτίσει μια ιστορική περίοδο του τόπου, το οποίο το Υπουργείο Δικαιοσύνης είναι διατεθειμένο να δώσει στη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη εάν θα ζητηθεί προκειμένου να περιληφθεί στο αρχειακό υλικό του.
    Η Διεύθυνση στην οποία θα απευθυνθεί η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου για να ζητήσει το βιβλίο κρατουμένων (στην ουσία πρόκειται για τρεις τόμους) είναι η παρακάτω: Γενική Διεύθυνση Σωφρονιστικής Πολιτικής, Διεύθυνση Σωφρονιστικής Αγωγής Ενηλίκων, Τμήμα Α’
Μεσογείων 96, ΤΚ 11527 Αθήνα.
    Η διεύθυνση των Επανορθωτικών φυλακών Ηρακλείου δεν έχει αντίρρηση για τη χορήγηση των βιβλίων στη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου».

1on.gif (2742 bytes)