OI ΘHΣAYPOI THΣ BIKEΛAIAΣ BIBΛIOΘHKHΣ

Το πρωτοποριακό τμήμα οπτικοακουστικών μέσων
Ανεκτίμητοι "θησαυροί" ιστορικής-συναισθηματικής και λογοτεχνικής αξίας φυλάσσονται στη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη. Θησαυρούς που από σήμερα φέρνει στο φως η "Π" αρχής γενομένης από το τμήμα οπτικοακουστικών μέσων.
Ένα από τα νεώτερα και πιο σύγχρονα τμήματα της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης που άρχισε να λειτουργεί μόλις πριν από 14 χρόνια, το 1986 χάρη στο μεράκι του Γιάννη Αλεξανδράκη και τη στήριξη του ακούραστου εργάτη της πόλης του μακαρίτη Νίκου Γιανναδάκη.

bikelaiadialex.jpg (17672 bytes)


Η πρόταση έγινε στον τότε Δήμαρχο Ηρακλείου κ. Μανόλη Καρέλλη. Να δημιουργηθεί ένα τμήμα που θα συγκεντρώνει και θα αξιοποιεί όλο το οπτικοακουστικό υλικό. Τα μέσα που είχε στη διάθεσή του ο κ. Αλεξανδράκης ελάχιστα, με την πάροδο του χρόνου όμως αγοράστηκαν τα απαραίτητα μηχανήματα.
Η αρχή έγινε τότε με την βιντεοσκόπηση των καλοκαιρινών εκδηλώσεων του δήμου.
Τα ράφια του τμήματος οπτικοακουστικών μέσων άρχισαν να γεμίζουν σιγά-σιγά με βιντεοκασέτες και μπομπίνες. Ακολούθησε η "κινηματογραφική λέσχη" και για αρκετά χρόνια πραγματοποιούνταν προβολές κινηματογραφικών ταινιών για το κοινό της πόλης ενώ παράλληλα επί 2 χρόνια στο χώρο της βιβλιοθήκης και με τη συνεργασία μουσικολόγων παραδίδονταν μαθήματα κλασικής παραδοσιακής και σύγχρονης μουσικής.
Στα χρόνια που ακολούθησαν το υλικό στα ράφια του τμήματος αυξήθηκε κατά πολύ. Προστέθηκε και το αρχείο του τότε πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργου Γραμματικάκη και επιτεύχθηκε συνεργασία μεταξύ του τμήματος των Πανεπιστημίων Κρήτης και Αιγαίου στον τομέα της Ιστορίας-Αρχαιολογίας και της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας αντίστοιχα.
Περίοπτη θέση κατέχουν και τα ντοκιμαντέρ που μετέδιδε τότε η κρατική τηλεόραση και που αφορούν στο Ηράκλειο και γενικότερα στην Κρήτη.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΥΛΙΚΟ
Ο "θησαυρός" του τμήματος οπτικοακουστικών μέσων, αυτό που φυλάσσεται ως κόρη οφθαλμού, είναι η καταγραφή σε βιντεοκασέτες μαρτυριών 17 αγωνιστών της εθνικής αντίστασης, ένα υλικό το οποίο θεωρείται ανεκτίμητης αξίας και είναι απαγορευτικό για το κοινό καθώς ακόμα δεν έχει αναλυθεί και αξιοποιηθεί από ιστορικούς και ερευνητές. Πρόκειται για τις προσωπικές μαρτυρίες των αγωνιστών Γιάννη Χρονάκη, Χαραλάμπη Γιανναδάκη, Σήφη Νανάκη, Μιχάλη Σαμαρειτάκη, Γιώργου Φαραγγουλιτάκη, Στρατή Βελουδάκη, Μιχάλη Ακουμιανάκη, Κώστα Κατσιφάρη, Νίκου Μαυράκη των υιών του Κρασαναδάμη, του Κώστα Πετράκη, της Μαρίας Λαγουβάρδου, της Χαρίκλειας Δραμουντάνη και άλλων.
Οι μαρτυρίες αυτές αποτελούν σημαντικότατη ιστορική πηγή. Μάλιστα έγιναν αντικείμενο έρευνας που είχε πραγματοποιήσει ο Κώστας Γιανναδάκης για τη Μάχη της Κρήτης και τον βοήθησαν να ρίξει άπλετο φως σε ορισμένα "σκοτεινά" σημεία της εποχής εκείνης.
Σκοπός και επιθυμία των υπευθύνων του τμήματος οπτικοακουστικών μέσων είναι στο μέλλον το εν λόγω υλικό να αναλυθεί σε βάθος και να αξιοποιηθεί καταλλήλως από ερευνητές και ιστορικούς.
- Ένα άλλο μοναδικό κομμάτι που μπορεί κανείς να βρει στο τμήμα οπτικοακουστικών μέσων της Βικελαίας Βιβλιοθήκης είναι η προσωπική μαρτυρία του αγωνιστή κατά της δικτατορίας, του Γιώργη Πηρουνάκη. Μια συνέντευξη που παραχώρησε στην Αθήνα 6 μήνες πριν αφήσει την τελευταία του πνοή και αποτελεί και την τελευταία δημόσια μαρτυρία του μεγάλου αγωνιστή.

ΤΑ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ
Διακαής πόθος του Γιάννη Αλεξανδράκη είναι η καταγραφή προσωπικών μαρτυριών και άλλων αγωνιστών του αντιδικτατορικού αγώνα, εκτός της ήδη υπάρχουσας μοναδικής συνέντευξης του Γιώργου Πηρουνάκη.
Ένα εγχείρημα που ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια αλλά δεν ολοκληρώθηκε καθώς δεν βρέθηκε ο κατάλληλος εξωτερικός συνεργάτης ενώ την ίδια ώρα, πολλοί από τους αγωνιστές δεν βρίσκονται πλέον στη ζωή. Όπως παραδείγματος χάριν η προσωπική συνέντευξη του Κυριάκου Σκεπετζή η οποία αν και είχε προγραμματιστεί, δεν έγινε ποτέ αφού ο μεγάλος αγωνιστής έφυγε από τη ζωή.
- Απραγματοποίητο όνειρο όμως για τον Γιάννη Αλεξανδράκη παραμένει και η καταγραφή με οπτικοακουστικά μέσα, των επαγγελμάτων που σβήνουν με το πέρασμα του χρόνου.
Η επιθυμία των αρμοδίων δεν στάθηκε τελικά αρκετή να φέρει εις πέρας αυτή την ιδέα καθώς και σε αυτή την περίπτωση ο κατάλληλος εξωτερικός συνεργάτης δεν βρέθηκε.

ΤΑ ΜΕΣΑ
Η πρόθεση, οι ιδέες και το μεράκι λοιπόν υπάρχουν. Τα μέσα όμως στο τμήμα οπτικοακουστικών μέσων δεν είναι ακόμα αρκετά. Επιδίωξη του υπεύθυνου του τμήματος είναι η αγορά μιας μονάδας μοντάζ έτσι ώστε να "μονταριστούν" και να αντιγραφούν οι πρωτότυπες κασέτες και να φυλαχθούν σε κατάλληλες συνθήκες προκειμένου να προστατευθούν από το πέρασμα του χρόνου.