5 τρόποι για δηλώσεις

Tα υπέρ και τα κατά για κάθε περίπτωση

Πέντε διαφορετικούς δρόμους μπορούν να επιλέξουν οι φορολογούμενοι προκειμένου να αποστείλουν τη φετινή φορολογική δήλωση: το γκισέ της Εφορίας, το Ίντερνετ, το ταχυδρομείο, τον λογιστή και τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών.

 

Κάθε δρόμος κρύβει αγκάθια αλλά και δώρα για τους φορολογουμένους. Θα πρέπει να ζυγίσουν τα υπέρ και τα κατά κάθε λύσης και να επιλέξουν τον καλύτερο τρόπο για την κατάθεση της φετινής φορολογικής δήλωσης.

1. H μεγαλύτερη μερίδα των φορολογουμένων επιλέγει να καταθέσει ιδιοχείρως τη φορολογική δήλωση στο γκισέ της Εφορίας. Ο συγκεκριμένος τρόπος συνεπάγεται αναμονή και ταλαιπωρία στην ουρά της Εφορίας. Ωστόσο, το θετικό είναι ότι οι φορολογούμενοι που επιλέγουν να στηθούν στην ουρά για την κατάθεση της φορολογικής τους δήλωσης γλιτώνουν πιθανή ταλαιπωρία στο μέλλον, αφού ο εφοριακός που παραλαμβάνει τη δήλωση προχωρά σε έλεγχό της. Στην περίπτωση που διαπιστωθούν λάθη, διορθώνονται επιτόπου.

2. Ο δεύτερος τρόπος υποβολής της φορολογικής δήλωσης είναι η ταχυδρόμησή της. H αποστολή της δήλωσης μπορεί να γίνει από όλα τα ταχυδρομικά γραφεία της χώρας, τα οποία θα διαθέτουν ειδικούς φακέλους. Στα μειονεκτήματα του ταχυδρομείου είναι η αναμονή στην ουρά, το κόστος ταχυδρόμησης (περίπου δύο ευρώ) και η πιθανότητα να κληθεί ο φορολογούμενος για διόρθωση της δήλωσής του στην Εφορία στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι τη συμπλήρωσε λανθασμένα.

Για δεύτερη χρονιά φέτος οι φορολογούμενοι (που έχουν εγγραφεί στο Taxisnet) μπορούν να καταθέσουν τις δηλώσεις τους μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών

3. Ο τρίτος τρόπος για την κατάθεση της φορολογικής δήλωσης είναι το Διαδίκτυο (www. taxisnet.gr). Ο συγκεκριμένος τρόπος γλιτώνει τους φορολογούμενους από την ουρά της Εφορίας ή του ταχυδρομείου και τους δίνει τη δυνατότητα της αποστολής της φορολογικής δήλωσης από το γραφείο ή το σπίτι. Ο φορολογούμενος εφόσον εγγραφεί στην ιντερνετική υπηρεσία Taxisnet μπορεί να αποστείλει τη φορολογική του δήλωση οποιαδήποτε ώρα και ημέρα. Επίσης, εφόσον προκύψει οφειλή φόρου, η Εφορία θα του κάνει έκπτωση 2,5% με μέγιστο ποσό έκπτωσης τα 118 ευρώ. Για όσους φορολογούμενους το εκκαθαριστικό είναι πιστωτικό, η επιστροφή φόρου θα γίνει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Το μειονέκτημα του συγκεκριμένου τρόπου αποστολής της φορολογικής δήλωσης είναι ότι το ηλεκτρονικό σύστημα Taxisnet χωρά λιγότερες από 500.000 φορολογικές δηλώσεις από τις περίπου 4 εκατ. που θα κατατεθούν φέτος.

4. Ο τέταρτος τρόπος αποστολής της φορολογικής δήλωσης είναι η ανάθεσή της σε εξειδικευμένο φοροτεχνικό. Ο φοροτεχνικός θα αναλάβει τη συμπλήρωση και την αποστολή της και θα χρεώσει τον φορολογούμενο έως και 100 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των πηγών του εισοδήματός του.

5. Ο τελευταίος τρόπος είναι η υποβολή της φορολογικής δήλωσης στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών. Όσοι φορολογούμενοι έχουν εγγραφεί στην υπηρεσία Taxisnet του υπουργείου Οικονομικών μπορούν να επισκεφθούν οποιοδήποτε ΚΕΠ και να καταθέσουν τη δήλωσή τους. Όσοι δεν έχουν εγγραφεί, θα πρέπει να επισκεφθούν δύο φορές το ΚΕΠ (μία για την εγγραφή και άλλη μία για την κατάθεση της φορολογικής δήλωσης).


ΤΑ ΝΕΑ , 12-01-2004  , Σελ.: N71 
Κωδικός άρθρου: A17837N711 
ID:398223

Top