Εφημεριδα  "ΠΑΤΡΙΣ"  Ηρακλείου Κρήτης 8/7/2011

Τελευταίο αντίο στο λυράρη της αγάπης
Εφυγε σε ηλικία 64 ετών ο Μανώλης Καρπουζάκης

 

 

Tο έργο του φτάνει στις 102 προσωπικές δισκογραφικές δουλειές και 30 συμμετοχές σε άλλους καλλιτέχνες

“Σ'ευχαριστούμε για ό,τι μας άφησες“ , “Εφυγες μ'άφηκες πολλά οπίσω σου Μανώλη--κι η λύρα σου μελωδικά γλεντά την Κρήτη όλη.....καλό ταξίδι ʽʼ, “Καλό παράδεισο Μανώλη ...Σ' ευχαριστούμε για ό,τι μας αφήνεις ...ʼʼ

Δεκάδες είναι τα μηνύματα του αποχαιρετισμού που έχουν αφήσει στο Facebook φίλοι,συγγενείς και θαυμαστές του λυράρη της αγάπης Μανώλη Καρπουζάκη ,που έφυγε σε ηλικία 64 ετών,μετά από μάχη με τον καρκίνο. Η κηδεία του έγινε χθες στα Καπαριανά Μοιρών.

Γεννήθηκε στο χωριό Ζαρός Καινουργίου του Νομού Ηρακλείου.

Πατέρας του ο Γεώργιος Καρπουτζάκης και μητέρα του η Πελαγία Καρπουτζάκη - Σαλούστρου και είχε 5 αδέρφια.

Ο Μανώλης ήταν το πέμπτο στη σειρά από τα αδέρφια. Τελείωσε το Δημοτικό σχολείο.

Με τη λύρα άρχισε να ασχολείται από όταν ήταν επτά χρονών και την πρώτη του λύρα του την έφτιαξε ο πατέρας του.

Όταν ήταν δέκα χρονών του αγόρασε τη λεγόμενη βροντόλυρα που είναι και η γνήσια μεσσαρίτικη λύρα με 4 χορδές και από τότε συνέχιζε να παίζει και τρίχορδη και τετράχορδη λύρα. Τα πρώτα ακούσματα του ήταν από τους χωριανούς του λυράρηδες και λαουτιέρηδες και είναι αυτοδίδακτος.

Το 1961 ήρθε στο Ηράκλειο όπου και διέμεινε. Στο πρώτο γλέντι που έπαιξε ήταν 13 ετών με τον λαουτιέρη Γιάννη Αποστολάκη.

Το 1965 η δισκογραφική εταιρεία ΠΑΝΙΒΑΡ ανακαλύπτει τον νεαρό και ταλαντούχο Μανώλη Καρπουζάκη, έτσι το 1966 κυκλοφορεί η πρώτη του δισκογραφική δουλειά, δίσκος 45 στροφών με τίτλο "Στης δυστυχίας τις στιγμές" με δυο τραγούδια, ένα συρτό από την μια πλευρά και κοντυλιές από την άλλη. Ακολουθούν άλλοι 5 δίσκοι 45 στροφών.

Στη συνέχεια θα υπάρξει τόσος μεγάλος πλούτος ιδεών ώστε μέχρι πρόσφατα το έργο του φτάνει στις 102 προσωπικές δισκογραφικές δουλειές και 30 συμμετοχές σε άλλους καλλιτέχνες. Από το 1966 μέχρι και το 1982 συνεργάζεται με την εταιρεία ΠΑΝΙΒΑΡ στην οποία έχουν κυκλοφορήσει 55 έργα σε δίσκους και ζωντανές ηχογραφήσεις σε κασέτες.

Από το 1982 μέχρι πρόσφατα συνεργαζόταν με την εταιρεία ΚΡΕΤΑΦΩΝ στην οποία έχει κυκλοφορήσει τα υπόλοιπα έργα του. Επίσης έχει συνεργαστεί με τον μουσικό Ρενιέρη και έχει παίξει λύρα σε δυο δουλειές του με τραγουδίστρια την Μαρίνα του ελαφρού λαϊκού τραγουδιού.

Συνεργάτες του στις Δισκογραφικές δουλειές είναι: Κοτζαμπασάκης Μ.- Κοκαράκης Α.- Σαλούστρος Π.- Κρουσανιωτάκης Γ. - Παπατσαράς Μ.- Πετσάκης Γ. - Αλεφαντινός Ν. - Ζαμπουλάκης Γ. - Λαρεντζάκης Μ.- Φουκάκης Δ.- Τσαφαντάκης Β.- Γιατρομανολάκης Ν.- Κακλής Μ.- Νενεδάκης Μ.-Σαλούστρος Α.-Σαλούστρος Β.-Σκουλάς Δ.- Πατενταλάκης Ν. - Γιαννακάκη Ε.-Γρηγοράκη Ε.-Χρονάκη Σ.- Γιαμπουλάκης Λ. κά.Ήταν παντρεμένος με την Ελένη Μπαρμπιανιτάκη το γένος Φιτσάκη από το Πετροκεφάλι της Μεσσαράς και έχει δυο παιδιά τον Γιώργο και την Ειρήνη η οποία μάλιστα του χάρισε δυο εγγόνια την Ελένη και το Γιάννη.

 

 

 


Αντίο φίλε Μανώλη.