Πανελλήνια διάκριση στο 1ο Λύκειο Ηρακλείου Κρήτης

Στους αγώνες επιχειρηματολογίας


Το 1ο Ενιαίο Λύκειο Ηρακλείου πρώτευσε στους Πανελλήνιους Αγώνες Επιχειρηματολογίας (Αντιλογίας), που διοργάνωσαν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών και το υπουργείο Παιδείας, υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων.

Ο τελικός αγώνας, στον οποίο πήραν μέρος μαθητές από δώδεκα Λύκεια της Ελλάδας, πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στην Παλαιά Βουλή παρουσία του προέδρου της Βουλής κ. Απόστολου Κακλαμάνη, ο οποίος βράβευσε την ομάδα Επιχειρηματολογίας του 1ου Ενιαίου Λυκείου Ηρακλείου.

Το 1ο Λύκειο Ηρακλείου εκπροσώπησε την Κρήτη στην ημιτελική φάση των Πανελλήνιων Μαθητικών Αγώνων Επιχειρηματολογίας- Αντιλογίας, και αφού διακρίθηκε, αντιμετώπισε με επιτυχία το Ιδιωτικό Λύκειο Μαντουλίδη της Θεσσαλονίκης, με θέμα λόγου-αντιλόγου το αν η τηλεόραση βοηθά στη συμμετοχή των πολιτών στα κοινά.

Την ομάδα του 1ου Λυκείου αποτελούσαν οι μαθητές: Ευαγγελία Κωστάκη, Γιώργος Αλεξάκης, Αναστασία Καρύδη, Ελένη Ξημέρη, Θεμιστοκλής Πέλλας, Ευαγγελία Μαυριτσάκη, Ζωή Μαυριτσάκη, Αγγελική-Μαρία Μηλιαράκη, Λυδία Καραλή και Δήμητρα Λασηθιωτάκη. Οι ίδιοι οι μαθητές αποφάσισαν ν? αποτελέσουν τη βασική ομάδα οι πέντε πρώτοι που αναφέρονται παραπάνω. Υπεύθυνες καθηγήτριες ήταν η Μαρία Ταμιωλάκη και η Ιωάννα Φανιουδάκη.

Ο διευθυντής του 1ου Ενιαίου Λυκείου Γιάννης Τζαγκαρουλάκης  ανέφερε ότι θεωρεί το διαγωνισμό επιχειρηματολογίας πολύ σημαντικό, ενώ πρόσθεσε «Πιστεύω ότι τέτοια προγράμματα κάνουν την εκπαίδευσή μας πιο ποιοτική, λιγότερο πιεστική, βοηθούν τους μαθητές να συνεργάζονται πειθαρχημένα και με τους συμμαθητές τους και με τους καθηγητές τους. Επίσης αποδεικνύουν ότι την εποχή της εικόνας, οι μαθητές διδάσκονται να επιχειρηματολογούν, να ασκούν κριτική στις θέσεις που υποστηρίζει η αντίπαλη ομάδα, να μιλούν σωστά και υπό ορισμένους κανόνες. Το ότι ο διαγωνισμός πραγματοποιείται από το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών και το υπουργείο Παιδείας, υπό τη αιγίδα της Βουλής με τον κ.Κακλαμάνη να βραβεύει τους μαθητές στην Παλιά Βουλή, δείχνει τη σοβαρότητα του διαγωνισμού και την εκπαιδευτική του κατεύθυνση».

Ο κ.Τζαγκαρουλάκης συγχαίρει τους μαθητές που πήραν μέρος στο διαγωνισμό και πρώτευσαν πανελλαδικά και ευχαριστεί τις καθηγήτριες Μαρία Ταμιωλάκη και Ιωάννα Φανιουδάκη που τους καθοδήγησαν σωστά κατά την προετοιμασία τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διοργάνωση αγώνων αντιλογίας αποσκοπεί στην προώθηση και την καλλιέργεια της κριτικής σκέψης των νέων, δίνοντάς τους την ευκαιρία να διαγωνιστούν μέσα σε ένα αυστηρά καθορισμένο πλαίσιο κανόνων, οι οποίοι τους επιτρέπουν ν? αναπτύξουν τις ικανότητές τους στη λογική διάρθρωση των επιχειρημάτων, την πειθαρχημένη συνεργασία με τους συμπαίκτες τους και την κατανόηση και κριτική των θέσεων της αντίπαλης ομάδας με σεβασμό. Η συγκροτημένη και ευπρεπής ανταλλαγή απόψεων, η αντιπαράθεση επιχειρημάτων υπέρ και εναντίον μιας δεδομένης θέσης, συνεισφέρει συνήθως αποφασιστικά στη σφαιρικότερη αντιμετώπιση και τελικά στην πληρέστερη κατανόηση ενός ζητήματος. Παράλληλα, φέρνει τους συνδιαλεγόμενους πιο κοντά μεταξύ τους, παρέχοντάς τους έναν κοινό χώρο επικοινωνίας στο επίπεδο του λόγου, μακριά από στείρες προκαταλήψεις και φανατισμούς.

1on.gif (2742 bytes)