ΔΥΟ MΟΥΣΕΙΑ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΓΕΩΡΓΙΟ ΛΑΣΙΘΙΟΥ
 

Tης Κατερίνας Μυλωνά

Στο χωριό Άγιος Γεώργιος Λασιθίου βρίσκονται δύο μουσεία σε απόσταση μονάχα λίγων μέτρων μεταξύ τους, το Κρητικό Λαογραφικό Μουσείο που φιλοξενεί μια αξιόλογη συλλογή παλαιών αυθεντικών αντικειμένων, όπως παλιά γεωργικά εργαλεία, έπιπλα και είδη σπιτιού, εργαλεία των επαγγελματιών της περιοχής, κρητικά υφαντά, πίνακες, όπλα, ιστορικά έγγραφα και άλλα πολύτιμα τοπικά κειμήλια, και το Μουσείο Ενθυμημάτων Ελ. Βενιζέλου, όπου φιλοξενείται μια ενδιαφέρουσα συλλογή των προσωπικών αντικειμένων του Κρήτα Εθνάρχη. Υπεύθυνος για τη λειτουργία τους είναι ο Εκπολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Οροπεδίου Λασιθίου.

Τόσο το Λαογραφικό Μουσείο όσο και το Μουσείο Ενθυμημάτων Ελ Βενιζέλου αποτελούν δυο σημαντικούς θύλακες της τοπικής και εθνικής αυτογνωσίας. Μέσα σε αυτά σπουδάζει κανείς τη λαϊκή παράδοση και ακουμπά τη ζωή ενός μεγάλου, που με τον πατριωτισμό, τη θέληση, την εθνική προσφορά του αποτελεί ένα ζωντανό παράδειγμα χρήσιμο και διδακτικό για τους νεότερους.Κρητικό Λαογραφικό ΜουσείοΤο μουσείο χωρίζεται σε δύο τμήματα, το λαογραφικό που ιδρύθηκε το 1979 και το νεοκλασικό κρητικό σπίτι που εγκαινιάστηκε το 1984 από την τότε υπουργό Πολιτισμού, Μελίνα Μερκούρη. Το πρώτο τμήμα είναι το παλιό σπίτι χτισμένο στις αρχές του περασμένου αιώνα, που κρατεί αυστηρά την τοπική αρχιτεκτονική. Τα αντικείμενα είναι τοποθετημένα με σεβασμό στο φυσικό τους χώρο, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται ολόκληρο το σπίτι με λειτουργική, περισσότερο, παρά με μουσειακή μορφή. Η αίθουσα υποδοχής, το κελάρι, ο φούρνος, ο αχυρώνας και ο στάβλος δείχνουν με παραστατικό τρόπο ότι η ζωή που άρχισε εκεί πριν από διακόσια χρόνια συνεχίζεται αδιάκοπα και ομαλά μέχρι και σήμερα.

Μια χωριστή αίθουσα συγκεντρώνει τα εργαλεία όλων των επαγγελματιών της περιοχής. Σε καθορισμένες θέσεις βρίσκονται τα εργαλεία του ξυλουργού, του κουρέα, του τσαγκάρη, του πεταλωτή, του σιδερά, του καφετζή, του καλαθοπλέκτη και του αγγειοπλάστη.

Το δεύτερο τμήμα του σπιτιού είναι το νεοκλασικό κρητικό σπίτι των αρχών του αιώνα μας. Σκρίνια, ξυλόγλυπτα έπιπλα, κρεμαστές λάμπες και ρολόγια, κεντήματα εξαιρετικής τέχνης, φωτογραφικό υλικό και άλλα είδη στολίζουν τους χώρους του σπιτιού. Ο πάνω όροφος του σπιτιού λειτουργεί ως πινακοθήκη με έργα ζωγράφων και ξυλόγλυπτων της Κρήτης. Στην τελευταία αίθουσα του μουσείου εκτίθενται περίφημα κρητικά υφαντά, στολές, στρατιωτικό υλικό του Αʼ Παγκοσμίου πολέμου, όπλα και ιστορικά έγγραφα που χρονολογούνται από το 1792. Ξεχωρίζει κι εδώ η μεγάλη δωρεά σε υφαντά και κλώστινες συνθέσεις της κ. Χρυσούλας Ξανθουλίδη- Κουνδούρου καθώς επίσης και η πλούσια δωρεά της κ. Χρυσούλας Ξειδιανάκη.Μουσείο Ενθυμημάτων

Ελ. ΒενιζέλουΣε απόσταση λίγων μέτρων από το Λαογραφικό Μουσείο λειτουργεί το Μουσείο Ενθυμημάτων του Ελ. Βενιζέλου, το οποίο ιδρύθηκε το 1996. Στεγάζεται σε περίτεχνο λιθόκτιστο κτίριο του 1873 με μια εκπληκτική θέα προς τον κάμπο του Οροπεδίου.

Φωτογραφικό υλικό και άλλα ιστορικά ντοκουμέντα συνοδεύουν το Βενιζέλο και σηματοδοτούν την πορεία του από τη γέννηση του, την ανάμιξη του στην πολιτική ως υπουργού της Κρητικής Πολιτείας και μετέπειτα πρωθυπουργού ως το θάνατό του. Ζωγραφικοί πίνακες με το Βενιζέλο, εφημερίδες του Θερίσου, ιδιόχειρες επιστολές, καρτ ποστάλ, υφαντά με τη μορφή του χρυσά και ασημένια μετάλλια καθώς και τα χρυσά γυαλιά του αποτελούν ένα σύνολο που ζωντανεύει τη μνήμη του μεγάλου Κρητικού Εθνάρχη.

Ωράριο λειτουργίας

Από 1η Απριλίου ως 30η Νοεμβρίου

Ανοικτά από 10 το πρωί ως 4 το απόγευμα

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 28440 31462