ΤΟ ΑΡΓΥΡΑΚΕΙΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ MΟΥΣΕΙΟ
 

Tης Κατερίνας Μυλωνά

H ευαισθητοποίηση των Ελλήνων πολιτών σε θέματα που αφορούν στις πολιτικές καταβολές, στην πολεμική αρετή και ιστορία των Κρητών αποτελεί τον απώτερο σκοπό της λειτουργίας του Αργυράκειου πολεμικού- εθνολογικού μουσείου. Ο Μιχάλης Αργυράκης, ιδρυτής του μουσείου, ωθήθηκε από την προσωπική του, ιδιαίτερα οδυνηρή, εμπειρία από το Β Παγκόσμιο Πόλεμο, αφού έχασε και τους δύο του γονείς στο εκτελεστικό απόσπασμα.

Το μουσείο ιδρύθηκε το 1994 στην Επισκοπή Πεδιάδος και σκοπός του είναι η ανεύρεση, διάσωση, συντήρηση και έκθεση της πάσης φύσεως πολεμικού και εθνολογικού υλικού, η πραγματοποίηση των πολιτιστικών και ανθρωπιστικών δραστηριοτήτων, η εκπόνηση σχετικών ιστορικών και λοιπών μελετών και η δια παντός τρόπου και μέσου προβολή της ανδρείας προς υπεράσπιση της Ελευθερίας και του Ελληνικού Έθνους.

Το μουσείο δημιουργήθηκε από το Μιχάλη Αργυράκη και αφιερώθηκε στη μνήμη των εθνομαρτύρων γονέων του, Ιωάννη και Καλλιόπης Αργυράκη, που μαρτύρησαν στο βωμό της ελευθερίας κατά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο χύνοντας το τίμιο αίμα τους στα Χανιά ο πρώτος και στο ’ουσβιτς της Πολωνίας η δεύτερη μετά από απερίγραπτα μαρτύρια και βασανισμούς.

Οι πλούσιες συλλογές που ο ιδρυτής του Μουσείου συγκέντρωσε μετά από πολύμοχθες και πολυετείς προσπάθειες, με απερίγραπτη αγάπη και προσωπικές θυσίες, περιλαμβάνουν σημαντικά τεκμήρια και μαρτυρίες από την πολύκροτη φονική μάχη των Κρητών μαχητών εναντίον των αντιπάλων, κατά το Βʼ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως και από τη μεγάλη εθνική αντίσταση κατά των στρατευμάτων κατοχής που ακολούθησε στη Μεγαλόνησο. Όλα αυτά στεγάζονται σε κτίριο που ανεγέρθηκε με δαπάνες του ιδρυτή σε οικόπεδο του ιδίου. Στο χώρο του μουσείου παράλληλα λειτουργεί και ξενώνας για τους επισκέπτες.

Στους εκθεσιακούς χώρους του μουσείου παρουσιάζονται ακόμη αντικείμενα λαογραφικού και εθνολογικού χαρακτήρα από τις εκφράσεις του νεώτερου Κρητικού Λαϊκού πολιτισμού, όπως και προσωπικά αντικείμενα ηρώων της πίστεως και της πατρίδος.

Μέσα από τα εκθέματα αυτά ανιχνεύονται καταβολές από το ιστορικό παρελθόν του Κρητικού πολιτισμού και ιστορούνται μνήμες και κατορθώματα ηρώων και αγωνιστών της Μεγαλονήσου Κρήτης.

Τα αγαπημένα αντικείμενα του κ. Αργυράκη είναι ο πομπός της μητέρας του, ο οποίος δουλεύει ακόμα και σήμερα, το τουφέκι ενός καπετάνιου που συμμετείχε στην απαγωγή του Γερμανού στρατηγού, Κράιπε. Ακόμα, έχει ιδιαίτερη αδυναμία στις ματωμένες στολές των Γερμανών από το 1940, σε αυθεντικά γερμανικά έγγραφα και επιστολές που έστελναν κοπέλες σε στρατιώτες εκείνης της εποχής, που μπορεί να είχαν χάσει τη μάχη με τη ζωή. Ο ιδρυτής του μουσείου ξεχωρίζει, ακόμα, την πυξίδα του ελικοπτέρου που έπεσε στα Ίμια-από την πρόσφατη ιστορία της χώρας μας, το αυτοκίνητο του Παναγούλη ενώ σημαντικά θεωρεί τα Γερμανικά έγγραφα από την Γκεστάμπο και το ευαγγέλιο από σκοτωμένο Αυστραλό Καθολικό παπά, υπογεγραμμένο από τη γυναίκα του.Ο Μιχάλης ΑργυράκηςΓεννημένος σε ένα χωριό έξω από το Ηράκλειο, την Ελιά, έζησε τη φρίκη του πολέμου, όπως κι όλοι οι συνομήλικοι του. Γιος του Γιάννη Αργυράκη, ενός παλικαριού που έγραψε χρυσές σελίδες στην Εθνική Αντίσταση κατά τη Μάχη της Κρήτης, αλλά και από μάνα αγωνίστρια, ο καπετάν Μιχάλης ακολούθησε τα βήματα τους. Έχασε τους γονείς του στα χρόνια της Κατοχής και έζησε από τότε συγκινητικά προσηλωμένος στην ιδέα της πατρίδας. Με ζήλο διακόνησε και διακονεί την εθνική παράδοση και αγωνίζεται με ποικίλους τρόπους ώστε ή νέα γενεά των Ελλήνων να μην απεμπολήσει τα παραδοσιακά στοιχεία του πολιτισμού μας και ιδιαίτερα της γενέτειρας του Κρήτης. Το πάθος του για την Ελλάδα και την ιστορία της τον έκανε να αφιερώσει τη ζωή του στη συλλογή και έκθεση ιστορικών κειμηλίων αλλά κυρίως στο να ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο και να εμψυχώνει τους ξενιτεμένους Έλληνες προσφέροντάς τους μια εικόνα του Χριστού ή μία κουβέντα παρηγοριά. Σήμερα ο Μιχάλης Αργυράκης είναι ιδρυτής του Ιδιωτικού Πολεμικού Μουσείου.

Ακόμη τα τελευταία χρόνια έχει δεχθεί τιμητικές διακρίσεις από το Υπουργείο Εθνικής ’μυνας, αρχηγούς ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ και από πολλές Στρατιωτικές Μονάδες. Ακόμη έχει τιμηθεί από το Σέρβο πρόεδρο Μιλόσεβιτς, το Οικουμενικό Πατριαρχείο (Χρυσό Σταυρό), το Πολεμικό Μουσείο της Αυστραλίας (που του απένειμε το μετάλλιο «Σαμψών»), το Μοναστήρι Αρκάδι (Χρυσό Μετάλλιο), τους βετεράνους της Μάχης της Κρήτης, τους δημάρχους Θεσσαλονίκης, Κιλκίς και Μεσολογγίου, το στρατηγό ε.α. Δεμέστιχα κ.α. Είναι τέλος επίτιμο μέλος των Ειδικών Δυνάμεων & Καταδρομών, Έφεδρων Αξιωματικών Καλύμνου και επίτιμος δημότης Τήλου.ΑΡΓΥΡΑΚΕΙΟ ΕΘΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Διεύθυνση: Επισκοπή, Ηρακλείου

Τηλέφωνο Νο1: +30 2810 771501

Τηλέφωνο Νο2: +30 210 2630400

Φάξ: +30 2810 771499

E-mail: argiraki@compulink.gr

Website: http://www.argiraki.gr