ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ
 

Tης Κατερίνας Μυλωνά

Αποστολή του Μουσείου Μάχης Κρήτης & Εθνικής Αντίστασης είναι η συγκέντρωση, διαφύλαξη και έκθεση κειμηλίων της περιόδου 1941-1945, καθώς και η τεκμηρίωση και προβολή των ιερών αγώνων του Κρητικού λαού κατά τη διάρκεια της Μάχης της Κρήτης αλλά και της Γερμανοϊταλικής κατοχής. Παράλληλα με την έκθεση διαφόρων ιστορικών ντοκουμέντων το Μουσείο λειτουργεί και ως χώρος για την καλλιέργεια αγάπης και σεβασμού προς την ιστορία της Κρήτης.

Από τα σημαντικότερα εκθέματα που φιλοξενούνται στο Μουσείο είναι ο στόχος που τοποθετήθηκε στην καρδιά του κ. Σταματουλάκη από τους Γερμανούς, τα ματωμένα χαρτονομίσματα από το αίμα του Ιωάννη Ιωαννίδη από τη Σητεία, το αντίγραφο παράδοσης στη Βίλα Αριάδνη από το στρατηγό Κάβο ενώ ιδιαίτερα εντυπωσιακά είναι τα όπλα των ανταρτών.

Το Μουσείο δημιουργήθηκε από το Δήμο Ηρακλείου, μετά από την οργάνωση έκθεσης ντοκουμέντων της περιόδου 1941-1945, κατά τον εορτασμό των 50 χρόνων από τη "Μάχη της Κρήτης", το 1941. Η προσπάθεια στησίματός του προήλθε από την κ. Παρή Κάβου, τον κ. Κωστή Μαμαλάκη και το Μανώλη Δουλγεράκη.

Στεγάζεται σε ευρύχωρη αίθουσα οικήματος του κέντρου της πόλης. Εκθέματα του Μουσείου αποτελούν χίλιες, οι περισσότερες αυθεντικές, φωτογραφίες-εικόνες από τη μάχη της Κρήτης και την εθνική αντίσταση, διακόσια περίπου βιβλία, μονογραφίες, μελέτες των ιστορικών γεγονότων, από το 1941 έως το 1945, εκατοντάδες έγγραφα και διάφορα δημοσιεύματα Τύπου. Επίσης περιλαμβάνει ποικίλα πολεμικά αντικείμενα, όπως όπλα, εξαρτήματα, στολές και αντικείμενα καθημερινής χρήσης.

Παράλληλα το Μουσείο λειτουργεί και ως κέντρο μελετών από επιτελείο επιστημόνων και ερευνητών οι οποίοι έχουν αναλάβει τη συγκέντρωση αρχειακού υλικού από δέκα χώρες, τη μετάφραση εγγράφων των εμπολέμων 1940-1945, καθώς και τη συγγραφή της ιστορίας της μάχης της Κρήτης.

Το Μουσείο στεγάζει εκθέματα που αφορούν αντικείμενα και έγγραφα, τα οποία καλύπτουν την περίοδο Αντίστασης και Μάχης Κρήτης, έχει εκθέματα γερμανικά, εγγλέζικα και ελληνικά, ιδιαίτερα από τις ομάδες εθνικής αντίστασης. Εκεί βρίσκεται το έγγραφο παράδοσης του Ηρακλείου από τους Γερμανούς που είχε υπογράψει ο Γιώργος Κάβος στη βίλα Αριάδνη.

Το μουσείο επισκέπτονται περίπου 5.000 επισκέπτες στη διάρκεια του καλοκαιριού που ξεκινάει από το Πάσχα Καθολικών και ολοκληρώνεται το Νοέμβριο. Την επετειακή περίοδο, το Μάιο, πραγματοποιούνται επισκέψεις από ΚΑΠΗ και σχολεία ενώ το χειμώνα η κίνηση πέφτει αλλά υπάρχουν πολλοί ντόπιοι και μεμονωμένοι τουρίστες.

Κάθε δύο χρόνια έχει καθιερωθεί και στη Βασιλική Αγίου Μάρκου το Μάιο γίνεται μια μεγάλη επετειακή έκθεση για τη Μάχη της Κρήτης ενώ διοργανώνονται παράλληλες εκδηλώσεις. Μεταφέρονται στη Βασιλική εκθέματα του μουσείου ενώ φέρνουν δικά τους εκθέματα κάποιοι ιδιώτες.

Κάποια αντικείμενα που περιλαμβάνει το Μουσείο έχουν εκτεθεί στο Πολεμικό Μουσείο και στη Βουλή των Ελλήνων, οι φωτογραφίες εκτεθήκανε πέρσι το Μάιο στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας στο Σύλλογο Κρητών.

Σύμφωνα με υπαλλήλους του μουσείου, συζητείται η μεταστέγαση του προκειμένου να εξελιχθεί.

Η συλλογή του μουσείου συνεχώς εμπλουτίζεται αφού πολλοί ιδιώτες προσφέρουν προσωπικά τους αντικείμενα ή κάποια ευρήματα, όπως, για παράδειγμα, πέρσι έφερε κάποιος ένα κρανίο Γερμανού που βρήκε μέσα στο κράνος ενώ κατά καιρούς βρίσκουν νάρκες, υπολείμματα από αντικείμενα και τα φέρνουν.

Το Μουσείο είναι Δημοτικό και υπεύθυνος είναι ο αντιδήμαρχος Πολιτιστικών, κ. Δροσίτης.Η Μάχη

της Κρήτης και

η Εθνική ΑντίστασηΗ 20η Μάιου 1941 είναι η αρχή της πιο παράδοξης μάχης της «Μάχης της Κρήτης» όπου πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη αερομεταφορά Γερμανών Αλεξιπτωτιστών. Οπλισμένοι με τα τελειότερα όπλα της εποχής, οι αλεξιπτωτιστές δε στάθηκαν ικανοί να λυγίσουν την αγάπη των Κρητικών για την ελευθερία των λαών και τη δική τους. Οι πολίτες της Κρήτης στο πλευρό των Ελλήνων, Βρετανών, Νεοζηλανδών και Αυστραλών στρατιωτών πολέμησαν γενναία τους επιτιθέμενους Γερμανούς.

Η Κρήτη με τη μάχη της έδωσε τη νίκη στα μαχόμενα για την ανεξαρτησία τους Έθνη και ο λαός της, με την καθολική αντίσταση στην τετράχρονη κατοχή, ανέτρεψε τις προοπτικές και το χρονοδιάγραμμα των επιχειρήσεων του ’ξονα και απετέλεσε παράδειγμα για τις επόμενες γενιές.

9-10 Μαΐου 1945

Την 9η Μάιου στη βίλα «Αριάδνη» στην Κνωσό, τόπο ειρήνης, ο Γερμανός Υποστράτηγος Χανς Μπέντακ, υπέγραψε την παράδοση των Γερμανοϊταλικών στρατιωτικών δυνάμεων Κρήτης ενώπιον Ελλήνων και Συμμάχων Στρατιωτικών. Την 10η ώρα Αστεροσκοπείου Γκρήνουιτς, της 10ης Μαϊου 1945, κατάπαυσαν οι εχθροπραξίες στην ξηρά, θάλασσα και αέρα. Αυτή ήταν η τελευταία πράξη του Β Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη και η αρχή της μεταπολεμικής ειρήνης.

Στοιχεία για το Μουσείο Μάχης Κρήτης & Εθνικής Αντίστασης (όπισθεν Αρχαιολογικού Μουσείου) Δουκός Μποφώρ & Μεραμβέλου γωνία, 715 00 Ηράκλειο Κρήτης 2810-346554

Ώρες λειτουργίας: 8-15.00 όλο το χρόνο

Το Μάιο μένει συχνά ανοικτό και τα απογεύματα.

Αν κάποιο σχολείο, ΚΑΠΗ, ή από τον ΕΟΤ ενημερώσει ότι μια ομάδα θέλει να το επισκεφτεί το απόγευμα, το μουσείο παραμένει ανοικτό.