ΣΤΟ MΟΥΣΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΚΡΕΚΟ
 

Tης Κατερίνας Μυλωνά

Στο σπίτι όπου γεννήθηκε ο μεγάλος Κρητικός ζωγράφος, Δομίνικος Θεοτοκόπουλος, στον οικισμό Λουμπίνες, περίπου 800 μέτρα έξω από το Φόδελε, στεγάζεται σήμερα το Μουσείο Αντιγράφων του.

Στον ίδιο οικισμό βρίσκεται και η μικρή βυζαντινού ρυθμού εκκλησία της Παναγίας (τα εισόδια της Θεοτόκου) που, όπως λέγεται, έδωσε το ερέθισμα στον El Greco να ασχοληθεί με την αγιογραφία. Η εκκλησία αυτή είναι χτισμένη πάνω στα ερείπια παλιότερης τρίκλητης επίσης βυζαντινού ρυθμού, έχει ωραιότατες τοιχογραφίες και γλυπτά.

Το 1900 ύστερα από το παγκόσμιο ενδιαφέρον για τον Γκρέκο και το έργο του, ξεκινά το ενδιαφέρον και της Ισπανίας για την καταγωγή του μεγάλου ζωγράφου. Οι πρώτες προσπάθειες για τη δημιουργία του μουσείου αντιγράφων του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου ξεκίνησαν από το 1934 με τη συμμετοχή Ισπανών. Μετά από έρευνες που έγιναν στην Ισπανία και το Ισπανικό προξενείο στην Ελλάδα, καθηγητές και φοιτητές της Σχολής της Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Βαλιαντολίντ ήλθαν στο Φόδελε και εντοίχισαν επιγραφή σε ειδική στήλη, βγαλμένη από το βράχο του Τολέδο.

Σταδιακά στο Φόδελε έχουν συγκεντρωθεί και αντίτυπα των έργων του Γκρέκο, έχει αναπαλαιωθεί ο χώρος όπου έζησε και ξεκίνησε τα πρώτα του βήματα και ιδρύθηκε σχετικό μουσείο, το οποίο είναι πόλος έλξης για όλο τον κόσμο που θέλει να γνωρίσει τη γενέτειρα του μεγάλου ζωγράφου.

Το μουσείο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1998 και σήμερα διοικείται από το Δήμο Γαζίου και συγκεκριμένα υπάγεται στη Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Γαζίου (ΔΕΠΑΓ). Υπάρχουν τρεις αίθουσες, στη μία από τις οποίες βρίσκονται 24 αντίγραφα ισάριθμων πινάκων του μεγάλου ζωγράφου. Στη δεύτερη αίθουσα υπάρχει η αναπαράσταση του ατελιέ του και στην τρίτη (που δεν λειτουργεί ακόμη) θα γίνονται προβολές με θέμα τη ζωή και το έργο του El Greco.Δομίνικος ΘεοτοκόπουλοςΟ El Greco γεννήθηκε στα 1541 στο Φόδελε Ηρακλείου Κρήτης. Θα έρθει στον Χάνδακα για να μαθητεύσει κοντά σε Σιναϊτες μοναχούς. Πρώτος σταθμός η Βενετία όπου μένει για τέσσερα χρόνια. Εδώ θα μαθητεύσει κοντά στον Τισσιάνο και θα δουλέψει κοντά σε μεγάλους ζωγράφους όπως ο Τιντορέττο, ο Βερονέζε κα Επόμενος σταθμός η Ρώμη όπου φθάνει το 1570. Το 1572 θα φύγει για την Ισπανία.

Στη Μαδρίτη βρέθηκε γιατί του παρεχόταν η ευκαιρία να δουλέψει για την εικονογράφηση του ανακτόρου Εσκορτάλ. Το 1577 έρχεται στο Τολέδο για να ζωγραφίσει το εικονοστάσιο του Σάντο Ντομίγκο ελ Αντίγκονο. Εδώ θα μεγαλουργήσει το ταλέντο του και θα σταματήσει να δουλεύει μόνο όταν πεθάνει το 1614. Το έργο του Γκρέκο αναφέρεται κυρίως σε θρησκευτικά θέματα. Στα κατάλοιπά του βρέθηκαν 115 πίνακες, 15 σκίτσα και 150 σχέδια.Το ΦόδελεΗ αρχαιότερη αναφορά του οικισμού γίνεται το 1248 αρχικά σαν Fodelle, ενώ το 1842 αναφέρεται σα Φόδελε. Το Φόδελε θεωρείται σαν περιοχή ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους. Είναι πλημμυρισμένο στο πράσινο, στα δέντρα και τα λουλούδια, ζωγραφίζοντας ένα τέλειο σχεδιασμό χρωμάτων και εικόνων. Έχει πάρα πολλά νερά κι ένα πανέμορφο ποταμάκι που το διασχίζει ακριβώς στο κέντρο, γεμάτο με λουλούδια, πάπιες και παγώνια το οποίο συμπληρώνει ειδυλλιακά το τοπίο δίνοντας την εντύπωση ζωντανού πίνακα.

Έχει πάρα πολλές εκκλησίες από τις οποίες αρκετές είναι βυζαντινού ρυθμού με έντονα ψηφιδωτά και σκαλίσματα σε πέτρα, τα οποία σπάνια συναντώνται σε άλλες περιοχές.

Το μουσείο Αντιγράφων Δομίνικου Θεοτοκόπουλου:

Πληροφορίες: Λουμπινιές-Φόδελε, τηλ. 2810 521500

Ανοικτό Απρίλιο- Οκτώβριο

Ώρες Λειτουργίας: Κάθε ημέρα-πλην Δευτέρας: 09:00-17:00.