Βρέθηκε η βυθισμένη πόλη Ηράκλειον
Στην περιοχή του Αμπουκίρ στ’ ανοικτά των ακτών της Αλεξάνδρειας

 
Μια σπάνια χρυσή πινακίδα του 3ου π.Χ. αιώνα, που φέρει ελληνική επιγραφή, έρχεται να επιβεβαιώσει τους επιστήμονες που υποστηρίζουν ότι έξω από την πόλη της Αλεξάνδρειας βρίσκεται βυθισμένη η αρχαία πόλη Ηράκλειον, το σημαντικότερο λιμάνι της Αιγύπτου έως την ίδρυση της Αλεξάνδρειας το 331 π.Χ. και ο τόπος όπου, σύμφωνα με τον μύθο, κατέφυγε η Ωραία Ελένη με τον Πάρι.

Η αρχαία πόλη είχε εντοπιστεί στην περιοχή τού Αμπουκίρ (6 χλμ. μακριά από τις ακτές της Αλεξάνδρειας) πριν από τέσσερα χρόνια.

Η χρυσή πινακίδα, διαστάσεων 5Χ10 εκ., είναι ελάχιστα διαβρωμένη και ανακαλύφθηκε βορείως του ναού του Ηρακλείου. Φέρει χαραγμένη μια αφιέρωση στον Πτολεμαίο Γ' και τη σύζυγό του Βερενίκη, μαζί με το όνομα της πόλης.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό εύρημα, καθώς αποδεικνύει πως η αιγυπτιακή πόλη Θωνίς ταυτίζεται με το αρχαίο Ηράκλειον και διότι είναι το δεύτερο παράδειγμα χρυσού ελάσματος που εντοπίζεται στην περιοχή του Αμπουκίρ.

«Πρόκειται για ένα καταπληκτικό εύρημα» υποστηρίζει ο αρχαιολόγος και διευθυντής του Κέντρου Υποβρύχιας Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Τζόναθαν Κολ, ο οποίος συμμετέχει στην έρευνα.

«Τα χρυσά ευρήματα είναι γενικώς σπάνια, αλλά το να βρίσκεις χρυσό έλασμα με επιγραφή είναι εκπληκτικό».

Εκτός από τη χρυσή πινακίδα, στο βυθό της Αλεξάνδρειας έχουν βρεθεί, επίσης, δύο εντυπωσιακού μεγέθους στήλες -μία εκ των οποίων αναφέρει και το αιγυπτιακό όνομα της πόλης - και τρία κολοσσιαία αγάλματα.