Η ανεπάρκεια σιδήρου βλάπτει τις πνευματικές ικανότητες των γυναικών
 

Η έλλειψη σιδήρου επιδρά αρνητικά στις πνευματικές ικανότητες των γυναικών, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ένωσης Αμερικανικών Εταιριών Πειραματικής Βιολογίας.

Ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια με επικεφαλής τη Δρ Λάουρα Μουράι-Κόλμπ ανέφεραν πως οι γυναίκες με μικρότερα ποσοστά σιδήρου στον οργανισμό τους αντιμετωπίζουν προβλήματα που σχετίζονται με τη μνήμη και την ικανότητα προσοχής, ωστόσο η λήψη συμπληρωμάτων μπορεί να αναστρέψει το φαινόμενο.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές καταμέτρησαν τα επίπεδα σιδήρου μιας ομάδας γυναικών, ηλικίας από 18 έως 35 ετών. Αφού τις χώρισαν σε τρεις ομάδες ανάλογα με το ποσοστό της περιεκτικότητας σιδήρου (φυσιολογικές, ανεπαρκών επιπέδων, αναιμικές), τις υπέβαλαν σε ειδικές δοκιμασίες καταμέτρησης των πνευματικών ικανοτήτων τους και αμέσως μετά τους χορήγησαν είτε συμπληρώματα σιδήρου, είτε χάπια δίχως καμία δραστική ουσία για χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών.

Όπως διαπιστώθηκε, οι γυναίκες με τα φυσιολογικά επίπεδα σιδήρου είχαν τις καλύτερες επιδόσεις στις πνευματικές δοκιμασίες. Επιπλέον, οι γυναίκες με ανεπάρκεια σιδήρου ολοκλήρωσαν τις δοκιμασίες στον ίδιο χρόνο με εκείνες που είχαν φυσιολογικά επίπεδα, ωστόσο οι επιδόσεις τους ήταν λιγότερο καλές.

Οι επιδόσεις αλλά και ο συνολικός χρόνος ολοκλήρωσης των δοκιμασιών ήταν ο χειρότερος μεταξύ των γυναικών που ήταν αναιμικές. Όταν, ωστόσο, οι γυναίκες και των τριών κατηγοριών έλαβαν συμπληρώματα σιδήρου, αποδείχθηκε πως βελτίωσαν σημαντικά τις επιδόσεις αλλά και το συνολικό χρόνο ολοκλήρωσης των δοκιμασιών.

"Η επάρκεια του σιδήρου στον γυναικείο οργανισμό κατέχει μεγάλη σημασία και θα πρέπει να τυγχάνει μεγάλης προσοχής τόσο από τους ειδικούς, όσο και από τις ίδιες τις ενδιαφερόμενες", επισημαίνει με δηλώσεις της στο Reuters η Δρ Μουράι-Κόλμπ.