ΠΡΟΣΦΟΡΑ   ΤΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ  "ΚΑΙΡΑΤΟΣ"

Καλιτσούνια γλυκά Ηρακλειώτικα με φρέσκια μυζήθρα - Λυχνάρακια

Ζυμάρι:
1½ φλιτζάνι βούτυρο φυτίνη ή ελφίνο
1½ φλιτζάνι ζάχαρη
4 αβγά (χρησιμοποιούμε εδώ μόνο τα δύο ασπράδια, τα άλλα δύο θα χρησιμοποιηθούν αργότερα)
1 μπέικιν πάουντερ
½ φλιτζάνι γάλα εβαπορέ
Αλεύρι τόσο όσο χρειάζεται για να γίνει μια πολύ μαλακή ζύμη (περίπου 1 κιλό για τα παραπάνω υλικά)

Προετοιμασία ζύμης:
Η ζύμη ανοίγεται για καθένα καλιτσούνι με τον πλάστη. Το πάχος τέλος πρέπει να είναι λιγότερο από μισό εκατοστό. Το κόβουμε στις διαστάσεις που θέλουμε με ένα ποτήρι (ανάποδα) με διάμετρο περίπου 7-8cm. Να σημειωθεί ότι όταν ανοίγουμε το ζυμάρι δεν χρησιμοποιούμε καθόλου αλεύρι στις επιφάνειες που χρησιμοποιούμε.

Μυζήθρα:
1 κιλό φρέσκια μυζήθρα-ανθότυρο*
1 φλιτζάνι ζάχαρη
(Αν η μυζήθρα έχει μείνει 3-4 ημέρες από την ημέρα της τυροκόμησης, τότε μπορούμε να βάλουμε και 1 αυγό που θα δώσει περισσότερη νοστιμιά.)

Εκτέλεση:
Τη μυζήθρα αυτή την τοποθετούμε στο κέντρο της κάθε ζύμης και γυρίζουμε προς τα μέσα τις άκριες. Στη συνάχεια την πιέζουμε για να σμίξει και να γίνει η μορφή που γνωρίζουμε (λυχναράκια).
Χτυπάμε ένα αβγό επιπλέον και τα δύο ασπράδια που έχουμε κρατήσει από τη ζύμη και αλείφουμε με αυτό (μόνο τη μυζήθρα) με ένα μαλακό βουρτσάκι στα έτοιμα προς ψήσιμο καλιτσούνια. Πασπαλίζουμε λίγη κανέλα. Ψήνουμε σε φούρνο με θέρμανση αέρος στους 180ο C περίπου 15 λεπτά.

* Στο Ηράκλειο και το Λασίθι ονομάζεται μυζήθρα το ίδιο τυρί που στα Χανιά και την Αθήνα ονομάζεται φρέσκο ανθότυρο.1on.gif (2742 bytes)