Πολιτικοί εν ενεργεία που πέθαναν


Ο ξαφνικός θάνατος του συναρχηγού της Ενώσεως Κέντρου Σοφοκλή Βενιζέλου, ο οποίος σε ηλικία 72 ετών εξέπνευσε από πνευμονικό οίδημα ενώ επέστρεφε ατμοπλοϊκώς στην Αθήνα ύστερα από προεκλογική περιοδεία στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κρήτη δεν είναι φυσικά ο μοναδικός θάνατος εν ενεργεία πολιτικού.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΕΣ;

* Η δολοφονία του Χρήστου Λαδά, ο οποίος δέχθηκε το Μεγάλο Σάββατο, 1η Μαΐου 1948, έξω από τον ναό του Αγίου Γεωργίου Καρύτση επίθεση και εξέπνευσε λίγες ώρες αργότερα στο νοσοκομείο. Φιλελεύθερος βουλευτής, ο 57χρονος Χρ. Λαδάς μπήκε στο στόχαστρο επειδή ως υπουργός Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση Θ. Σοφούλη θεωρήθηκε υπεύθυνος για τις συνεχιζόμενες φυλακίσεις και εκτελέσεις ανταρτών της εμφυλιοπολεμικής εκείνης περιόδου.

* Στη δολοφονία του 45χρονου βουλευτή της Αριστεράς Γρηγόρη Λαμπράκη, ο οποίος δέχθηκε τον Μάιο του 1963 στη Θεσσαλονίκη επίθεση ροπαλοφόρων παρακρατικών που ήθελαν να εμποδίσουν ομιλία του σε εκδήλωση για την ειρήνη.

* Στο πολυσυζητημένο τροχαίο, στο οποίο έχασε τη ζωή του το σύμβολο της αντιδικτατορικής αντίστασης Αλέκος Παναγούλης, ανεξάρτητος βουλευτής στον χώρο του Κέντρου. Ο παρ' ολίγον εκτελεστής του δικτάτορα Γ.Παπαδόπουλου εξέπνευσε την Πρωτομαγιά του 1976, σε ηλικία 37 ετών, μέσα στο αυτοκίνητό του στη λεωφόρο Βουλιαγμένης. Το γεγονός ότι την περίοδο εκείνη ασχολείτο με τα περίφημα «Αρχεία της ΕΣΑ» αλλά και οι συνθήκες του ατυχήματος προκάλεσαν πολλά ερωτηματικά για τις πραγματικές συνθήκες του θανάτου του.

* Στη δολοφονία του 54χρονου βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Παύλου Μπακογιάννη από την οργάνωση 17 Νοέμβρη, στις 27 Σεπτεμβρίου 1989. Πυροβολήθηκε έξω από το γραφείο του στην οδό Ομήρου και ενώ κατευθυνόταν στη Βουλή για να πάρει μέρος σε συνεδρίαση που αφορούσε την πολύκροτη «υπόθεση Κοσκωτά».

Μεγάλη συγκίνηση στην κοινή γνώμη προκάλεσαν τα τελευταία χρόνια και οι “λιγότερο ξαφνικοί” θάνατοι τριών ακόμη πολιτικών προσωπικοτήτων που βρισκόταν εν ενεργεία ως την τελευταία τους πνοή. Και περισσότερο από όλους ο θάνατος του Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος πέθανε τον Ιούνιο του 1996, πέντε μήνες μετά την παραίτησή του από την πρωθυπουργία, αλλά όντας ακόμη βουλευτής. Νωρίτερα είχαν φύγει από τη ζωή δύο από τα πιο εξέχοντα στελέχη των κυβερνήσεών του: τον Μάρτιο του 1994 η υπουργός Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη που νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης και ενάμιση μήνα αργότερα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιώργος Γεννηματάς, ο οποίος εξέπνευσε σε νοσοκομείο της Αθήνας.

*Ο Γιάννος Κρανιδιώτης, άφησε την τελευταία του πνοή στον αέρα ταξιδεύοντας προς τη Ρουμανία.

Ο εκλιπών ήταν ο δεύτερος κυπριακής καταγωγής πολιτικός που ανέλαβε υπουργικό αξίωμα στην Ελλάδα. Και η ειρωνεία είναι ότι και ο προηγούμενος γεννημένος στην Κύπρο πολιτικός, ο υφυπουργός Παιδείας στην κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου Λουκής Ακρίτας, πέθανε όντας μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου. Το νήμα της ζωής του κόπηκε σχετικά ξαφνικά, στις αρχές του 1965, όταν σε ηλικία 56 ετών υπεβλήθη σε εγχείριση στο Λονδίνο.