Η “ωραία ζωή” του Σοφ. Βενιζέλου


Ο Σοφοκλής Βενιζέλος γεννήθηκε τον Νοέμβριο του 1894 στα Χανιά. Λίγες μέρες αργότερα η μητέρα του πέθανε.

Το 1911 μετά την αποφοίτησή του από το Γυμνάσιο Χανίων μπήκε στη Σχολή Ευελπίδων και το 1916 ως υπολοχαγός Πυροβολικού ακολούθησε τον πατέρα του στο Κίνημα της Θεσσαλονίκης.

Στη διάσκεψη ειρήνης στο Παρίσι - όπου συνόδευε τον πατέρα του - θα γνωρίσει την μετέπειτα σύζυγό του Κάθλην Ζερβουδάκη (από πλούσια ελληνοαιγιπτιακή οικογένεια) και θα γίνει μέλος της γαλλικής εθνικής ομάδας μπριτζ, που ήταν και το αγαπημένο της παιχνίδι.

Το καλοκαίρι του 1920 φεύγει για τη Σμύρνη και μετέχει στην μικρασιατική εκστρατεία.

Το φθινόπωρο του ίδιου χρόνου φεύγει με το βαθμό του Ταγματάρχη για να πάρει μέρος στις εκλογές (μοιραίες για τη χώρα) και εκλέγεται βουλευτής Χανίων.

Με την εκλογική όμως συντριβή του Ελευθέριου Βενιζέλου, και του κόμματος των Φιλελευθέρων, φεύγει και ο Σοφοκλής για τη Γαλλία, όπου παντρεύεται τη Ζερβουδάκη. Μετά την “Επανάσταση” του 1922, ο Σοφ. Βενιζέλος ξαναγυρίζει στο στράτευμα και τοποθετείται στρατιωτικός ακόλουθος στην ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι, όπου θα παραμείνει ως το 1930. Τα τέλη του 1930, ο Σοφοκλής αποστρατεύεται ύστερα από αίτησή του με το βαθμό του συνταγματάρχη.

Στα επόμενα χρόνια, κινούμενος ανάμεσα στην Αθήνα και το εξωτερικό, έχει κατά καιρούς ανάμιξη στα πολιτικά παρασκήνια, αλλά δημόσια στην πολιτική παρουσιάζεται πάλι την άνοιξη του 1936, μετά τον θάνατο του πατέρα του, όταν αποδέχεται την πρόσκληση του Σοφούλη να γίνει μέλος της διοικούσας επιτροπής του κόμματος των Φιλελευθέρων.

Οταν κηρύσσεται ο ελληνοϊταλικός πόλεμος, ο Βενιζέλος από τη Νέα Υόρκη θέτει τον εαυτό του στη διάθεση της κυβέρνησης, αλλά ο Μεταξάς και πάλι τον αγνοεί. Τον Μάιο του 1941, ο Τσουδερός από την Κρήτη, διορίζει τον Βενιζέλο στρατιωτικό ακόλουθο στην πρεσβεία της Ουάσινγκτον επαναφέροντάς τον στην ενέργεια. Θα παραιτηθεί στα τέλη του 1942 και τον Απρίλη του 1943, θα πάει στο Κάιρο, όπου θα ορκιστεί υπουργός Ναυτικών στην κυβέρνηση Τσουδερού. Τον Απρίλη του 1944, ο Βενιζέλος μετά την παραίτηση του Τσουδερού, θα αναλάβει για πρώτη φορά την πρωθυπουργία. Σε λίγες ημέρες όμως θα παραιτηθεί, με αξίωση των Αγγλων, για ν? αναλάβει ο Γ. Παπανδρέου να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Μετά την απελευθέρωση, ο Βενιζέλος έρχεται δύο φορές για μερικές μέρες στην Ελλάδα και ξαναφεύγει για την Αίγυπτο. Επιστρέφει το φθινόπωρο του 1945, αναλαμβάνει για ένα διάστημα την αρχηγία των Φιλελευθέρων, κλείνει συμφωνία με τους Λαϊκούς για εκλογές με πλειοψηφικό και εκλογική σύμπραξη, αλλά έρχεται σε σύγκρουση με τον Σοφούλη, ιδρύει δικό του κόμμα - των “Βενιζελικών Φιλελευθέρων” - και συμπράττει στις εκλογές της 31ης Μαρτίου 1946 με τους Γ. Παπανδρέου και Π. Κανελλόπουλο. Το Γενάρη του 1947, παίρνει μέρος στην κυβέρνηση Μαξίμου ως αντιπρόεδρος και υπουργός Στρατιωτικών και αργότερα Ναυτικών. Στην κυβέρνηση Σοφούλη - Τσαλδάρη, που σχηματίζεται τον Σεπτέμβρη του 1947, ο Βενιζέλος δεν παίρνει μέρος. Λίγο αργότερα όμως διαλύει το κόμμα του, ξαναγυρίζει στους Φιλελευθέρους και φεύγει με αποστολή στις Ηνωμένες Πολιτείες ως εκπρόσωπος του πρωθυπουργού. Τον Νοέμβρη του 1948, ανακηρύσσεται από την πλειοψηφία της κοινοβουλευτικής ομάδας αρχηγός του κόμματος των Φιλελευθέρων που διασπάται και πάλι. Το Γενάρη του 1949, παίρνει μέρος στην τελευταία κυβέρνηση Σοφούλη και στη συνέχειά της και στην κυβέρνηση Διομήδη.